Kruttsterkt og kongelig

Storslåtte historiske dramaer om tøffe folk i en røff tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det sies at han sjelden var edru, den dansk-norske kong Christian IV (1577-1648). Likevel har vi ham å takke for at svenskene ikke sitter med det nordlige Norge. Vi kan takke ham for Christiana og Kristiansand, sølvgruvene på Kongsberg og jernverket i Laurvigen.

Viril

Christian Kvart var handlekraftig og stortenkende. Han fikk tjue barn, uekte og ekte. Han satte i gang utallige byggeprosjekter og tegnet selv en rekke slott og skip. Derav «verdens største og vakreste skip» som fikk navnet «Tre konger». Han kriget mot katolikkene i sør og svenskekongen i øst. Handlekraften skulle likevel vise seg større enn dømmekraften, og han etterlot seg et rike langt mer oppløst enn det han overtok etter sin like drikkfeldige far.

Et funn

Der sier seg selv at denne bokstavelig talt fantastiske kongen er et funn for historiske romanforfattere. Ved et tilfelle foreligger nå to romaner om ham. Den ene skrevet av den britiske bestselgerforfatteren Rose Tremain. Den andre av nordmannen Erling Pedersen, som er mest kjent for sin firebinds slektssyklus fra 1900-tallet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer