Krydret familiestemning

Det er bryllup på indisk - varmt fargesprakende og fuktig, krydret med forviklinger.

En kritisk jury på filmfestivalen i Venezia lot seg i den grad rive med av Mira Nairs bryllupsdrama ispedd komedie at den ga regissøren årets Gulløve. Så er da «Monsoon Wedding» en stemningsfull, billedvakker gryterett av kjærlighet og frustrasjoner, så å si sjarmerende smaksavstemt og ingrediensriktig.

Men det er lov å lure på om ikke juryen forspiste seg litt på curry.

For spesielt originalt er det ikke. Selve utgangspunktet, bryllupsarrangementet, er selvsagt reneste nådegaven for en filmforteller. Det gir rom for å boltre seg med alle typer konflikter. Mange har gjort det. Nair har i tillegg India å by på. Hennes bryllup er lagt til et New Delhi i spennet mellom teknologi, globalisering og urgamle tradisjoner.

Kontraster

Familien Verma skal til pers. Far Lalit (Naseeruddin Shah) skal gifte bort datteren Adita (Vasundhara Das) i et arrangert ekteskap med en inder fra Texas, hittil ukjent for bruden, som allerede har en affære på gang med en gift tv-størrelse i nærmiljøet.

Fra fjern og nær strømmer slektninger på, bryllupsarrangøren Dubey bjeffer, organiserer og faller selv for husets tjenestejente. En kusine kommer i løpet av forberedelsene til å avsløre en bitter hemmelighet.

Indisk og engelsk

Kontrasten mellom det gamle og det nye India illustreres ikke minst i dialogen. Det snakkes ufortrødent indisk og engelsk uten at det virker søkt i et ensemblespill à la Robert Altman, selv bryllupsregissør anno 1978.

Historiens mange tråder ses fort, og de nøstes pent opp, stort sett slik vi venter.

Faktisk er det pratmakeren Dubey som leverer den vakreste kjærlighetserklæringen i denne hyggelige filmen med melodramatisk tilsnitt på slutten. Da kommer monsunregnet - pent, det også.