SELSKAP:  Hva slags selskap skal  Høyblokka få?
SELSKAP: Hva slags selskap skal Høyblokka få?Vis mer

Krymp R-kvartalet

Prosessen må ikke lukkes og bli til en oppgave internt i statsforvaltningen.

Meninger

En komité på ti personer, med solid og variert faglig bakgrunn, har evaluert de seks parallelloppdragene for et framtidig regjeringskvartal. Rapporten som ble lagt fram i går er solid, og utfordrer den videre prosessen på viktige punkter.
Hvis noen skulle være i tvil: Parallelloppdragene har ikke vært en konkurranse, men er ment som bidrag til idéprosessen. Evalueringsrapporten skal danne grunnlag for en grovmasket reguleringsplan for området, og er derfor et sentralt dokument.

Som mange i den offentlige debatten har påpekt, mener også gruppa at byggevolumet er for stort i forhold til tomtestørrelsen. Det er praktisk talt umulig å få til en god løsning med det arealkravet som forprosjektet har lagt til grunn. Dette angriper rapporten på flere måter: Det er beregnet for mange kvadratmeter per ansatt, det er unødvendig å beregne at alle er på jobb samtidig, og i tillegg pirker de borti en av de mest omdiskuterte sidene ved prosjektet: at alle departementene - bortsett fra Forsvarsdepartementet - skal samles i det nye regjeringskvartalet. «Det gjenstår en diskusjon om hva ?alle? til slutt vil omfatte», som de skriver.
Til tross for denne nedskaleringen mener rapporten at det uansett vil være behov for ytterligere tomtekjøp for å skape et godt regjeringskvartal.

Komiteen skyter ned planene om høyhus i stor skala. I stedet går de inn for høyhus i «moderat skala» - det vil si på høyde med Høyblokka. Det lyder i utgangspunktet fornuftig, men bør ikke utelukke muligheten for å tenke høyt - hvis det gagner helheten. For det er rapportens viktigste konklusjon: at det må utlyses en arkitektkonkurranse som skal ta for seg helheten i utbyggingen av området. De advarer mot å lukke prosessen og dele opp arkitektkonkurransene i enkeltdeler, og gjøre det til en «oppgave internt i statsforvaltningen».

Regjeringen ønsker et effektivt kontorkompleks med «nøkternt» preg. Vi er enig med rapporten som høflig forsøker å tolke dette til å gjelde kostnadene. «Nøkternt» står ikke i veien for et «ladet og ekspressivt arkitektonisk uttrykk». «Nøkternt» er en ganske elendig marsjordre for et av de viktigste og mest omfattende byggeprosjektene i Norge de kommende tiåra.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.