DEBATT

Kryss kvinner inn

Skal vi sikre et demokratisk valg, må flertallet av oss velgere avgi personstemmer og vi må favorisere kvinner for å få kjønnsbalanse.

VIKTIG:  Sammen med Sanitetskvinnene lanserte redaktør Susanne Kaluza og tegneserieskaper Jenny Jordahl en kampanje for å få folk til å krysse flere kvinner inn ved valget. Dette er et viktig tiltak jeg håper mange vil slutte opp om, skriver Torild Skard. Illustrasjon: Jenny Jordahl
VIKTIG: Sammen med Sanitetskvinnene lanserte redaktør Susanne Kaluza og tegneserieskaper Jenny Jordahl en kampanje for å få folk til å krysse flere kvinner inn ved valget. Dette er et viktig tiltak jeg håper mange vil slutte opp om, skriver Torild Skard. Illustrasjon: Jenny Jordahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I forfjor feiret vi 100 års stemmerett for kvinner. I 1913 trodde kvinnene at de ville få makt på linje med menn. Men 30 år seinere var det bare 5 prosent kvinner i kommunestyrene. Det var greit at kvinner stemte menn inn i maktposisjoner, men ikke greit at kvinner fikk posisjoner selv. Ennå har vi ikke lykkes å nå opp i 40 prosent, for ikke snakke om 50 prosent kvinner i kommunestyrene. Dette er til tross for at Norge støttet FNs Beijing-plattform i 1995 og forpliktet oss til å arbeide aktivt for å oppnå lik deltaking av kvinner og menn i politiske organer på alle nivå.

Det rørte på seg på 1960-, 70- og 80-tallet. Før kommunevalget i 1967 var det en kampanje på topplan med alle de politiske partiene og en rekke kvinneorganisasjoner, og de fikk økt kvinneandelen med 50 prosent - fra 6,3 prosent til 9,5 prosent.

I 1971 var den nye kvinnebevegelsen i aktivitet. De mobiliserte personstemmer for kvinner og andelen i kommunestyrene økte fra 9,5 prosent til 14,8 prosent. Mest bemerkelsesverdig var at kvinnene fikk flertall i tre kommuner -Asker, Oslo og Trondheim- og over 40 prosent i en del andre. Mannlige politikere skrek opp om «Kvinnekupp!» Men personstemmene var fullt lovlige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.