KONTOR? Lærerne har i årevis spart Kommune-Norge for store utgifter ved å gjøre jobben hjemme, skriver Moen. Foto: NTB Scanpix
KONTOR? Lærerne har i årevis spart Kommune-Norge for store utgifter ved å gjøre jobben hjemme, skriver Moen. Foto: NTB ScanpixVis mer

KS tar ferie

Fire lærerorganisasjoner har nå sagt nei til den foreslåtte tariffavtalen. Vår motpart KS fnyser av det hele og tar ferie.

Meninger

Fire lærerorganisasjoner har nå sagt nei til den foreslåtte tariffavtalen. Vår motpart KS fnyser av det hele, og sier at de ikke har noe mer å gi. Deres forhandlingsleder tar nå tar ferie.

Holdningen til KS er uansvarlig. Vi har skjønt at de ikke kan noe om skole, men at de heller ikke forstår sin rolle som arbeidsgiverpart, er mer sjokkerende.

Når forslaget til ny avtale har blitt møtt med så massiv motstand i lærerstanden burde KS inntatt en noe mer ydmyk holdning, dersom de ønsker at det også i framtida skal være noen som velger læreryrket.

Skolenes landsforbund finner det forunderlig at ledelsen i KS er villig til å la norske skoler stå stengt ved skolestarten i august. I den streiken vi nå er ute i har man den fantastiske muligheten til å få gjort noe med problemet før det blir et problem. Vi er beredt til å streike lenge, men dersom man kan finne omforente løsninger før tredjepart rammes så burde jo det være i alles interesse.

Den steile holdningen til KS er sannsynligvis heller ikke forankret hos medlemmene, norske kommuner. I en undersøkelse LO Aktuelt gjennomførte i mars ble norske kommuner spurt om deres forhold til lærernes arbeidstid. Utålmodigheten blant skoleeierne var tydeligvis ikke større enn at 92 prosent av dem ikke synes det er nødvendig å uttale seg om arbeidstidsspørsmålet til lærerne. Bare åtte prosent av kommunene hadde behandlet lærernes arbeidstid i forbindelse med årets revisjon av avtalen. Det er 25 kommuner.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

70 prosent av norske lærere har ikke tilfredsstillende arbeidsforhold. Det er kanskje derfor kommunene ikke er så ivrige på en ny arbeidstidsavtale, for dersom lærerne skal ha mer «kontortid», så må lærernes kontorplasser rustes opp for milliarder. Lærerne har i årevis spart Kommune-Norge for store utgifter ved å gjøre jobben hjemme og har vært beskjedne i kravet om kontorplass.

Det eneste vi lærerne krever er en fleksibilitet slik vi har i dagens avtale. Det klarte man å få til i Oslo. KS derimot er tydeligvis mer opptatt av å detaljstyre lærerne og mindre opptatt av hva som skal til for å skape en god skole. Den muligheten vi har hatt hittil til å styre en del av arbeidstiden er det som for mange lærere har gjort det håndterlig å ha lange dager. Det viktigste for skolen og elevene burde være at det er et klart og inspirert lærerhode som gjør jobben, ikke hvor de gjør jobben. Dagens avtale sikrer fleksibiliteten lærerne trenger til disponibel tid for eget for- og etterarbeid.

Nå er det ti år siden KS og norske kommuner fikk arbeidsgiveransvaret for lærerne. Ingen ting tyder på at de har lært noe om skolen og lærerens rolle på de ti åra. Med KS? holdning må vi forberede oss på en lang og omfattende streik. Men da vet i det minste elever og foresatte at det er KS som ikke vil ha en løsning.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.