Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kubrick over landet

For første gang etter Stanley Kubricks død, kan du se bortimot alle av hans filmer, i norges tre største byer. Samtidig er Kubriks svigerbror og faste produsent i Norge for å fortelle om mesterregissøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I disse dager starter en imponerende Kubrick-kavalkade av filmer på Cinematekene i Oslo, Bergen og Trondheim.

Og på besøk er Jan Harlan, som ikke bare står bak dokumentaren «Stanley Kubrick: A life In Pictures», men som også var en nær venn av regissøren.

Unik filmkavalkade

Jan Langlo, som er leder ved Cinemateket i Oslo, traff Jan Harlan på Filmfestivalen i Haugesund, hvor han viste sin nye dokumantar fra 2001.

- Han er grunnen til at vi kan vise alle disse filmene. Det er gjennom Harlans kontaktnett vi har ordnet visningene. Og vi har fått tak i flotte nye kopier også, forteller Langlo.

Det er første gang siden regissørens død at vi nå har mulighet til å se alle disse filmene i et samlet program.

- Vi har jobbet med det i flere år, men det har ikke tidligere vært mulig. Warner Bros i England har vært veldig restriktive på filmene etter Kubricks død.

Nær filmskaperen

Søndag ble Harlans dokumentar vist på Cinemateket i Oslo, til fullstappet sal. Mange i køen slapp ikke inn i salen. Mandag og tirsdag gjester Harlan Bergen og Trondheim.

- Hva hadde Harlan å si om Kubrick?

- Han hadde en masse å si, og snakka åpnet om hva som helst. Han jobba jo som produsent for Kubrick, men kjente ham også privat, siden han var bror til Kubricks kone, forklarer Langlo, før han fortsetter.

- Blant annet fortalte han om hva Kubrick syntes om alle ryktene om ham selv. Han ble jo sett på som veldig eksentrisk og rar. Men det var han visst ikke.

Et liv i film

Filmene som vises på filmklubbene i Oslo, Bergen og Trondheim strekker seg helt fra 50-tallet og frem til regissørens siste film i 1999. Gjennom nærmere femti år skapte han noen av forrige århundrets største filmverk.

- Hva er det som er så fantastisk med Kubricks filmer?

- Hmm. Det er filmer som er utrolig feilfrie. Perfekte. Jeg vil si de virker musikalske, fordi de er så stramme og presise. Noen ganger sier man for eksempel at en film er slapp, men hos Kubrick er den alltid fokusert. Filmene er spydspisse, samtidig som de er tankevekkende og underholdende, mener Langlo.

Her er filmene som står på programmet:

The Killing (1956)

Paths Of Glory (1957)

Spartacus (1960)

Lolita(1962)

Dr. Strangelove (1964)

2001: En Romodyssé (1968)

A Clockwork Orange (1971)

Barry Lyndon (1975)

Ondskapens Hotell (1980)

Full Metal Jacket (1987)

Eyes Wide Shut(1999)

Stanley Kubrick: A Life In Pictures (2001)

De fleste av Stanley Kubricks filmer vises på Cinematekene i Oslo, Bergen og Trondheim fremover.

Jan Harlan besøker Oslo søndag 3. januar, Bergen mandag 4. januar og Trondheim tirsdag 5. januar.

Les mer om mesterregissøren på Warner Bros. offisielle sider om Stanley Kubrick

<> Fakta om Stanley Kubrick <>
 • Født 26. juli 1928 på Manhatten i New York.
 • Hadde dårlige karakterer på skolen og ble sendt til onkelen i California, uten at det hjalp. Han var derimot en dreven sjakk-spiller fra barnsben av.
 • Fikk fotoapparat til 13-årsdagen, og fikk jobb som 17-åring i Look magazine.
 • I 1953 debuterte han som spillefilmregissør, etter noen få dokumentarer og kort-filmer. Filmen fikk blandede kritikker.
 • Etter to mislykkede ekteskap og misnøye med Hollywood, dro Kubrick tidlig på 60-tallet til England. Hvor han laget alle sine senere filmer
 • Kubrick hadde alltid flere prosjekter på gang samtidig. Mange av dem ble aldri ferdige.
 • I 1968 lagde han «2001: En Romodyssé», som satte standard for alle senere science fiction-filmer.
 • Han var kjent for sin perfeksjonisme, og beryktet for å kjøre skuespillere og mannskap hardt
 • Han takket nei til å lage oppfølgeren til «Eksorsisten», og laget i stedet sin egen skrekk film, «Ondskapens Hotell» (1980). Forfatteren av boken, Stephen King, likte ikke filmen, og laget sin egen versjon i 1997.
 • På begynnelsen av 90-tallet begynte han arbeidet med «Artificial Intelligence (AI)», men ville vente til teknologien innen spesialeffekter var god nok. Etter «Eyes Wide Shut» tok han fatt på filmen igjen, men døde samme året. Steven Spielberg fullførte filmen. .
 • Han ble nominert til Oscar som beste regissør for både «Dr. Strangelove», «Barry Lyndon», «A Clockwork Orange» og «2001». Den eneste Oscar noen av hans filmer fikk var for spesialeffektene i«2001».
 • Stanley Kubrick døde 7. mars 1999 av et hjerteinfarkt.Hele Norges coronakart