Kuer og kultur

Hyggelig, romantisk og forutsigbart.

Hun drikker espresso. Han holder koppen med pulverkaffe under varmtvannskrana. Det må jo si pang.

Kjell Sundvalls («Jegerne») lette, uglamorøse kjærlighetskomedie byr ikke på en eneste overraskelse. Fra første stund, da de møtes på kirkegården ved hver sin grav, vet vi hvordan det går for Desirée (Elisabet Carlsson) og Benny (Michael Nyqvist). Hun er bibliotekar, enke etter et mislykket ekteskap, han er bonde og som henne på jakt etter kjærligheten. Desirée lytter til klassisk musikk, går på utstillinger og lider av ryddemani, Benny går på lørdagsdans med Thor Görans, melker kuer og spiser mikromat i et ras av et kjøkken.

Forelskelsen dem imellom kommer plutselig, og der sitter vi og ser de kommende konfliktene lenge før de inntreffer på lerretet. Vi vet hun blir flau over hans manglende «dannelse», at han er klossete sjenert og synes byfolk er snåle.

«Grabben...» bekrefter sånn sett at den romantiske sjangeren er en krevende øvelse, hvor bare ytterst få byr på uventede vendinger. Når dette likevel fungerer hyggelig nok i mørket, skyldes det to svært sympatiske hovedpersoner, velspilt framstilt av Carlsson og Nyqvist. De byr varmt og naturlig på sine personer, omgitt av et tilsvarende godt persongalleri - alt upretensiøst hjertelig.

HETT: Bonden Benny og urbane Desirée (Michael Nyqvist/Elisabeth Carlsson) finner hverandre.