Kul frøken

Jo da, det hadde seg slik at barneskolelærer Ingeborg Heldal dukket opp i offentligheten fordi hun hilste på president Clinton.

Og fordi bildet som ble knipset minnet om det legendariske Clinton hilser på Monica-motivet, i komposisjonen. Det hadde seg slik at Ingeborg ble innkalt til Fredrik Skavlan for å berette om opplevelsen, og at Ingeborg der gjorde en sjarmerende figur i beste sendetid. Slik havnet Ingeborg på tv.

Hun har det

Tendensen er betenkelig: Beste kvalifikasjonen for eget tv-program, i det hele tatt jobb i fjernsynet, er å framstå i «reality soap». Gi folket ditt private jeg, gi dem følelsene dine, gi dem gørra og et pent smil, og du kommer på skjermen igjen.

«Ryk og reis» er ikke et journalistisk produkt, heller ikke et underholdningsshow. Det er en liten, upretensiøs, litt rotete familielek produsert i Tromsø.

Lærer Ingeborg var flink, uvanlig naturlig og sikker i studio. Veldig bra, Ingeborg. Du har «it».

Sierra Leone

For første gang som tv-anmelder har jeg fått sterk kritikk for at jeg ikke skrev om et program. Telefoner og mailer. Mandag 26. juni, seint på kvelden, sendte NRK1 en dokumentar fra borgerkrigen og massemordene i Sierra Leone. Denne anmelder overså programmet og skrev om «Sommeråpent».

Seinest for noen dager siden ringte en kvinne. Hun sa at hun ikke klarte å få bildene ut av hodet.

- Jeg har gått med en smerte i meg helt siden jeg så programmet. Jeg er rasende, fortvilet. Jeg kan ikke snakke om dette med noen. Sa kvinnen.

Sorious Samora er en fotograf i Afrika som jobber for UNICEF. Hans hjemland er Sierra Leone. Han brukte det eneste våpenet han hadde: Kamera. Resultatet ble en dokumentar som inneholder ekstreme bilder som normalt vil være for sterke til å vises. En vanvittig nedslakting som ikke er til å fatte. Et nødskrik fra et folk etterlatt for å dø.

Sterkt syn

«The future is in your hands» var slagordet ved det siste demokratiske valget i Freetown. Opprørerne kuttet av folk hendene slik at de ikke kunne stemme. Opprørerne finansierer massemordene med bloddiamanter: Diamanter som vestlige menn kjøper til vestlige kvinner.

I går klokka 23.30 gikk «Tragedien Sierra Leone» i reprise på NRK1. Det vises mange, sterke utenriksdokumentarer på norsk fjernsyn. Denne var spesiell. Disse bildene ønsker ingen å ha på netthinna.