Eidsvåg om seg selv:

- Kul og laidback

- Bestemte meg for at jeg skal ha en jobb hvor jeg kan sove så lenge jeg vil.

LYKKE: Normalt er 13 et tall som er forbundet med ulykke. Men ikke for TV 2. Kanalen måtte spørre 13 ganger før Eidsvåg takket ja til «Hver gang vi møtes». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LYKKE: Normalt er 13 et tall som er forbundet med ulykke. Men ikke for TV 2. Kanalen måtte spørre 13 ganger før Eidsvåg takket ja til «Hver gang vi møtes». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

I den klassiske Eidsvåg-sixpencen, solbriller og i en svart hettejakke, står Bjørn Eidsvåg (68) ute på Kvitbrygga på Kjerringøy i Nordland og ser ut over havet. Det er vindstille og blå himmel.

- Det er helt fantastisk her ute, konstaterer han.

Dagbladet møter Eidsvåg under innspillinga av den trettende sesongen av «Hver gang vi møtes». Sommeren er på hell, og det ser ut som om artisten har funnet seg til rette i den såkalte «realitybobla».

- Jeg liker av og til på kveldene å humre og ha det forferdelig morsomt av ting som har blitt sagt og gjort, og så har jeg av og til vært litt frustrert fordi det er knallharde arbeidsdager. Så da må jeg ringe til kona mi å få litt trøst, og høre henne si «Du klarer det, du klarer det», humrer han.

- Kul og laidback

I dag ser man artister og profilerte personer til stadighet dukke opp i ulike realityprogram på TV. For Eidsvåg er det ikke hverdagskost. Han beskriver det å være omringet av deltakere og et stort produksjonsteam som en stor utfordring.

- Det er absolutt den største utfordringen med å være med på programmet.

68-åringen forteller at han egentlig fortrekker alenetid og stillhet, og at han mistenker at denne preferansen skyldes jobben hans – som ofte består av å møte mye folk.

- Jeg har laget meg et liv der jeg er ganske mye for meg selv, og jeg trives veldig godt med det.

Rogalendingen forteller at for å finne den stillheten og roa han trenger, drar han ofte til fjells – enten alene eller sammen med kona Ragnhild.

- Jeg har hytte på fjellet som jeg tilbringer masse tid på. Hytta ligger litt for seg selv. Og jeg elsker, jeg elsker å gå i fjellet mutters alene og ture. Jeg bare elsker å ha fred og ro, sier han.

HAR KOST SEG: Eidsvåg og kona har kost seg med programmet på tv i mange år. - Særlig fjorårets sesong, hvor de flyttet opp hit til Kjerringøy for første gang, sier han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR KOST SEG: Eidsvåg og kona har kost seg med programmet på tv i mange år. - Særlig fjorårets sesong, hvor de flyttet opp hit til Kjerringøy for første gang, sier han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Selv om stillhet er noe Eidsvåg foretrekker, kan han ikke unngå å trekke på smilebåndet når han får spørsmål om familien. Han understreker at den liker han å tilbringe tid med.

Den folkekjære artisten giftet seg med sin utkårede for nærmere 50 år siden, og sammen har ekteparet tre barn, fire barnebarn og ett «bonusbarnebarn».

- Hvordan vil du beskrive deg selv som bestefar?

- Som «en kul, laidback, historiefortellende gammel gubbe, som ungene av og til nyter å være sammen med». Jeg elsker disse ungene. Jeg synes det er fantastisk, innrømmer han.

«HVER GANG VI MØTES»: Emma Steinbakken tolker Bjørn Eidsvågs «Floden». Video: TV 2. Vis mer

Ble arbeidstaker som sjuåring

Eidsvåg innrømmer at opplevelsen av å delta i «Hver gang vi møtes» får han til å tenke tilbake til da han selv var barn.

Fra han var sju til rundt 30 år jobbet han i farens bakeri i både ferier og helger, og det betydde at han måtte stå opp veldig tidlig.

- Da bestemte jeg meg for at jeg skal ha en jobb hvor jeg kan sove så lenge jeg vil. Jeg skal prøve å få til det. Og det har jeg klart. Stort sett sover jeg så lenge jeg vil.

Han humrer litt når han sier at han under innspillingen er nærmest tilbake til de rutinene som han hadde da han jobbet som baker.

- Eller, da var jeg tidligere oppe. Men det er noe med det å måtte stå opp. Det høres jo latterlig ut for alle, for alle står jo opp på den tida vi står opp her, men jeg har en annen vane. Det synes jeg er litt slitsomt, innrømmer han.

Om dette er en medvirkende faktor til at Eidsvåg har takket nei til å delta i programmet tidligere, sier han ingenting om. Men at det har vært et stort ønske fra produksjonens side å få han med på laget, er det ingen tvil om. I tretten år har han blitt spurt.

- Jeg har ofte hatt en tanke om at dette er utenfor min komfortsone. Jeg er ikke en sånn fyr som covrer. Jeg kan synge mine egne låter, og det synes jeg at jeg gjør ganske bra. Så derfor har jeg sagt nei.

- Så jeg tenkte at okay, hvis jeg skal gjøre dette her, så må jeg gjøre dette nå hvor jeg fortsatt har helse og faktisk er i live. Så etter grundig betenkningstid, så sa jeg okay, nå gjør jeg det.

DRISTIG: I programmet får man se Eidsvåg å tolke blant annet en rap-låt. - Kan seerne glede seg til det? - Det synes jeg er litt dristig å si, men jeg håper det. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DRISTIG: I programmet får man se Eidsvåg å tolke blant annet en rap-låt. - Kan seerne glede seg til det? - Det synes jeg er litt dristig å si, men jeg håper det. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Et helvete

Avgjørelsen gleder trolig mange, for etter et halvt århundre i musikkbransjen, er Bjørn Eidsvåg blant Norges største artister gjennom tidene. Det er ingen tvil om at rockpresten er allemannseie og at han har oppnådd stor suksess som artist.

Internt i Dagbladet-redaksjonen har det svirret rykter om at kongen sitt telefonnummer er lettere å oppdrive enn Eidsvågs. Det ryktet lever visesangeren godt med, selv om han avviser at det stemmer. Han innrømmer at han har hemmelig nummer, og forklarer at det fikk han ikke fordi han er rockestjerne, men fordi han jobbet som prest.

- Det var et helvete altså. Jeg jobbet i psykiatrien, og jeg fikk så utrolig mange henvendelser fra folk som ikke hadde det så bra. Jeg måtte få hemmelig nummer, avslører han.

Savnet dårlige hotellrom

Hvert år siden 80-tallet har rogalendingen spilt rund 80 konserter i Norge og Danmark, og han har trygt skrevet seg inn i norsk musikkhistorie.

- Blir du noen ganger lei?

- Jeg går ikke lei av å holde på med musikk, og jeg går ikke lei av å stå på scenen og lage nye sanger og sånne ting, men jeg kan spørre meg selv om vitsen iblant.

- Men mye av det rundt kan man gå lei av, og jeg kjenner jo at jeg har blitt eldre, og jeg kjenner på det å reise så mye. Det tar litt på.

Men han innrømmer at under pandemien fikk han kjenne på det motsatte.

- Da kjente jeg på at jeg savnet det noe fryktelig – til og med dårlige hotellrom – og slitsomme reiser var liksom plutselig noe som man savner.

Han konkluderer.

- Så ja, jeg. Jeg skal holde på en stund til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer