«Kul plate, Moby»

Før amerikanske Moby forlot Oslo etter å ha spilt under Nobelkonserten mandag, fikk han med seg enda en platinaplate for albumet «Play». Det er ikke bare kronprins Haakon som er en stor fan av den beskjedne 35-åringen.

Dagbladet fikk som eneste avis et eksklusivt intervju med popstjernen etter Nobelkonserten i Oslo Spektrum. «Play» har totalt solgt 6 millioner eksemplarer, et tall opphavsmannen aldri hadde drømt om på forhånd.

- Jeg trodde den ville selge litt, og så forsvinne. «Play» er egentlig en lo-fi-plate som jeg laget på soverommet mitt, den hadde ingen forutsetninger for å bli en bestselger.

- Men hvorfor har den blitt det?

- «Play» er musikk jeg liker, men du kan ikke forvente at resten av verden skal bry seg om den. Derfor bruker jeg tid på å gi intervjuer og spille live. Jeg har laget en plate jeg liker, og vil gjøre verden oppmerksom på den.

- Blir du skuffet hvis neste plate ikke selger så mye?

- Nei, jeg tror det er en tilfeldighet at artister som meg selger mye. Jeg kan ikke regne med at neste plate blir en like stor suksess. Jeg vil heller lage en plate jeg liker enn en jeg tror skal selge like mye som «Play».

- Liker du kjendisstatusen?

- Jeg er enebarn, og elsker oppmerksomhet. Og å være 35 år og popstjerne... Moby ser drømmende ut et øyeblikk.

- Jeg blir ikke plaget, mine fans er hyggelige, fordomsfrie mennesker. De sier «Hei Moby, kul plate, Moby», de vil ha en autograf, og det er det. Omgir du deg med livvakter og sikkerhetsfolk, blir folk mye mer oppmerksomme på statusen din, og dermed blir det mye mer oppstyr. Jeg traff Sting i Los Angeles, han er en virkelig stor stjerne. Men han oppfører seg helt normalt, og går hvor han vil uten livvakt.

Moby Dick

- Er det riktig at du er en etterkommer av «Moby Dick»-forfatteren Herman Melville?

- Det sier i hvert fall foreldrene mine. Mitt fulle navn er Richard Melville Hall, de mener at Melville-navnet kommer fra Herman Melville. Navnet Moby fikk jeg da jeg var ti minutter gammel og faren min så meg, han mente at jeg så ut som en Moby. Siden har jeg blitt kalt Moby, sier Moby og smiler lurt.

Moby bruker for øvrig CD-heftene som rene propagandablad for sine meninger. Han skriver blant annet om religion (han er en frafallen kristen), om fundamentalister , om dyrenes rettigheter og om hvorfor han har valgt å bli vegan (en som ikke bruker noen produkter laget av dyr). Så mens andre artister trykker tekstene sine...

- ...så kommer jeg med små manifester. Det har nok litt med å gjøre at jeg startet min karriere i politiske pønkeband, men CD-heftet er en fin måte å få sine meninger på trykk på. Jeg skriver om ting som opptar meg, heller det enn å trykke tekstene. Tekster fungerer sjelden uten musikk.

Selvhjulpen

Moby er multiinstrumentalist og selvhjulpen på alle måter. Alle platene hans er blitt til på soverommet i leiligheten i SoHo i New York.

- Det er et skittent, rotete rom hvor det ikke har vært gjort rent på tre år. Det flyter over av kassetter, lydbånd, papirer og alt mulig annet skrot. Men nå har jeg hyret noen til å pusse opp soveromsstudioet mitt, så det ser ut som en kulisse fra «2001». Men husk at mange gode plater er laget i hjemmestudioer, Bruce Springsteen er et eksempel.

- Jeg hater store studioer. Da vantrives jeg skikkelig. Jeg er vant til å gjøre alt selv. Et hjemmestudio gjør at jeg kan jobbe når jeg vil. Og jeg jobber hele tida, sier Moby.

Han regner med at den nye plata er klar våren 2002.