Kul tur sjokkerte

BODØ (Dagbladet): Hva har en joikende transvestitt-same, spermsrutende bautastein og rosa sauer til felles? De er alle en del av den høyst spesielle forestillingen «Kul tur» som regissør Siw Merethe Mikalsen presenterer ved Nordland Musikkfestuke.

«Kul tur» er en totalteaterforestilling som blander opera, teater, sirkus, bilder og dans sammen med den poetiske teksten «Alfabet» - skrevet i 1981 av danske Inger Christensen.

På ulike «pit stops» langs stier, løyper og togskinner mellom landemerkene Maskinisten og Bodin kirke nær Bodø sentrum, fikk publikum den ene sjokkopplevelsen etter den andre:

  • En joikende transvestitt-same på dresin
  • En spermsprutende bautastein
  • Et skjelett som besynges og omfavnes

Pulbikum ble kledd opp i hvitt fra topp til tå, og deretter bar det ut på den fire kilometer lange lysløypa.

- For at publikum ikke skulle bli utgriset av alt de ble utsatt for, ga vi dem hvite drakter. Hvitfargen blir jo også en effekt for forestillingen, forteller Siw Merethe Mikalsen til Datgbladet.

Kontraster

Det var selveste urpremieren på Mikalsens «Kul tur»-forestilling publikum fikk oppleve i går. «Kul tur» er laget etter tysk totalteater-modell, og den 32 år gamle regissøren fra Stavanger er utdannet ved Operahøgskolen i Wien.

- Hvorfor så voldsomme virkemidler?

- Jeg er opptatt av å skape kontraster. Derfor tar jeg det helt ut i begge retninger. Den fire km lange løypa er som en drøm. Det publikum utsettes for, kunne ethvert menneske ha drømt. Vi har realismen rundt oss når vi er våkne. Jeg ville gi publikum en våken drøm.

Drømmefarge

- Rosa sauer er vel noe dyrevernere hater?

- Rosa er en farge som går igjen i hele stykket, og som for meg er en drømmefarge. Før fargingen fikk vi velsignelse fra en riksveterinær og en fylkesveterinær, sier Mikalsen.