«Kula» (El Bola)

Sterk film om vennskap og vold mot barn

FILM: Spansk film har markert seg internasjonalt med Pedro Almodóvars fargesterke og fantasirike univers. Spillefilmdebutant Achero Mañas går i en helt annen retning med sin lavmælte, realistiske skildring, der Madrids gråtoner dominerer. På nøkternt vis forteller han historien om 12 år gamle Kula. Sakte, men sikkert avdekkes et barneliv preget av vold, nedverdigelser og streng kontroll. Det er en knallsterk tematikk som innbyr til å trykke på emosjonelle knapper hos publikum, men Mañas har valgt å gjøre det usentimentalt. Nettopp derfor gjør filmen så sterkt inntrykk.

Hjemme hos Kula råder en anstrengt stemning uten at vi helt skjønner hvorfor. Familien inntar måltidene i tung stillhet, foreldrene har dradde ansikter. På skolen henger Kula med de tøffeste guttene, men ordentlige venner har han ikke. Det endrer seg da Alfredo begynner i klassen. Han er en annerledes gutt fra en annerledes familie. I takt med tilliten som utvikles mellom dem, får vi etter hvert innsikt i Kulas tilværelse og forholdene i hans miserable hjem.

Den stillferdige nøkternheten eksploderer til slutt, og synet av en far som slår sitt barn, gjør vondt. Og det skal det gjøre.

Like mye som dette handler om familiestrukturer og vold mot barn, er «Kula» en film om vennskap og tidlig ungdomstid. Skildringen av forholdet mellom de to gutta får en til å huske akkurat hvordan det var å være 12 år og bestevenner: den sjenerte tilnærmingen, fnisingen og den sterke lojaliteten.