Kule Zwart klar for Cannes

SANTA MONICA (Dagbladet): I løpet av 42 dager har nordmannen Harald Zwart (34) regissert sin første Hollywood-film, med Liv Tyler, Matt Dillon, John Goodman og Michael Douglas, så stjernestøvet har stått. Nå klippes filmen, «One Night at McCool's», og den skal være klar for visning i Cannes til våren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Så langt skryter en av filmens produsenter, Allison Lyon Segan, av at det er blitt en Harald Zwart-film. Hans fingeravtrykk står skrevet over hele filmen, sier hun til et amerikansk magasin.

- Harald har brakt filmen til et punkt jeg aldri trodde var mulig. Det er ikke en typisk art-film eller independence-film, men en film som står helt på egne bein, sier damen som sammen med Michael Douglas har gitt Zwart en utrolig positiv opplevelse av Hollywood.

Filmen er en av Universals såkalte USA Films og tilhører produksjonsselskapet til Douglas, Furthur Films. Budsjettet er på 100 millioner kroner, noe norsk filmbransje bare kan drømme om.

Sympatisk Douglas

- Michael Douglas er en sympatisk fyr. I dag skal han se filmen i sin helhet for første gang, sier Harald Zwart.

- Jeg hadde jo hørt skremselspropaganda om at Hollywood valser over all kreativitet, men så langt har jeg ikke opplevd annet enn oppmuntring. «Gjør det du har lyst til. Det er din film» er beskjeden jeg har fått. Michael Douglas ringer annenhver dag og hører hvordan det går. Jeg har full tillit til det han sier og gjør. Foreslår han et kutt, har han ofte rett. Samtidig har han latt det være min film. Latt meg gjennomføre min visjon, sier Zwart, som opprinnelig kommer fra Fredrikstad. Og selv om Michael Douglas har bedt Harald Zwart kalle ham Michael, klarer han ikke bruke fornavnet.

- Det er best med Mr. Douglas, sier nordmannen.

Hollywood-drøm

- Det var en dag under filmingen at alle de store stjernene var til stede. Det var ganske surrealistisk, sier filmregissøren som allerede som 12-åring bestemte seg for å si ja hvis noen ringte fra Hollywood. Og da han giftet seg med sin Veslemøy, var hun klar over at USA sto på mannens ønskeliste.

Først i fjor flyttet han og Veslemøy Ruud til Santa Monica. Furthur Films sendte «McCool»-manuset til det norske ekteparet, og Veslemøy var den første som tente på Stan Seidels historie om Jewel og hennes tre menn.

- Det er et praktfullt manus, sier Harald Zwart. Og han fikk akkurat de skuespillerne han ville ha. Herr Douglas selv ønsket seg en liten birolle i filmen, og herr Zwart sa ja. Han fikk til og med Hollywood-stjernen til å skaffe seg en blond Elvis-sveis av Guds nåde.

Liv Tyler spiller Jewel, som møter barmannen Randy (Matt Dillon), advokaten Carl (Paul Reiser) og politimannen Dehling (John Goodman). Hver og en tror Jewel er kvinnen i deres liv. Det være seg mamma, sexdyr eller engel.

Lettlurte menn

- Menn er lettlurte og ser kvinnen i et tradisjonelt perspektiv: sex og lange bein. Kvinnene i salen vil forhåpentligvis oppleve at Jewel er den som har oversikten. Det er en svart komedie hvor den samme historien blir fortalt av tre personer. Og Jewels historie får vi ikke, dessverre, forteller Zwart, som i 1998 gjorde stor suksess som regissør for den svenske filmen «Hamilton». Bak seg har han prisbelønte reklamefilmer, hvorav noen var utslagsgivende for at Michael Douglas valgte nettopp Zwart til regijobben på «One Night at McCool's».

Og tilliten til Zwart er så stor at han får klippe filmen i sitt eget selskap, Motion Blur, som har kontor i Santa Monica.

Tett samarbeid

Kontoret ligger på gateplan, og ti minutters gange unna ligger Stillehavet og blåner sommerlig frekt i november. Rundt hjørnet selger en butikk filmstjernekostymer til filmstjernepriser, og i dette området bor og arbeider Harald og Veslemøy.

- Vi vil ikke ha Hollywood-barn, sier Veslemøy bestemt. Men så legger hun raskt til: - Det går jo an å bo to steder i framtida.

For mye tyder på at det kan komme nye tilbud til Zwart. Ifølge bransjeblader er han en mann å regne med i det nye og unge Hollywood. I løpet av deres halvannet år i California har det blitt ti reklamefilmer og en spillefilm.

- Jeg tenker først og fremst på at jeg skal ha det moro. At jeg vil lage det jeg gjør fordi det er godt, og ikke fokusere for mye på om det er viktig for karrieren, sier Harald Zwart, som har en meget god medarbeider i sin kone. Hun er en viktig støttespiller og et enda viktigere korrektiv.

- Oppfører du deg annerledes enn amerikanske regissører?

- Jeg har jo i hovedsak amerikansk film som bakgrunn, men som europeer er jeg kanskje litt friere på enkelte områder. Bakgrunnen fra engelsk reklamefilm har vært god å ha, men det er ikke lett å beskrive seg selv, sier nordmannen forsiktig.

- Harald har en direkte måte å være på som virker befriende på folk rundt ham, sier Veslemøy.

- Og Veslemøy og jeg har fått bruke ideer vi har funnet på underveis. Det er tonnevis av små detaljer i filmen, sier vår mann i Hollywood, Harald Zwart.

VÅR MANN I HOLLYWOOD: Filregissør Harald Zwart er blitt husvarm i Los Angeles.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer