Kuler mot filmsirkus

CANNES: C'est magnifique: En Hollywood-musikal om lettbeinte, franske showjenter sparker i gang den 54. filmfestivalen i Cannes i kveld. Det blir kommers, men i 12 dager blir det også kunst på verdens viktigste arrangement i sitt slag.

Glamour og «über-kunst»

Gamlegutta i Cannes gir blanke og spiller boule, mens det snekres heftig på en rød mølle tvers over gata. Åpningsfilmen «Moulin Rouge» preger et hektisk bybilde dagen før åpningen av filmfestivalen.

Først i kveld ligger den røde løperen klar for Nicole Kidman, Ewan McGregor og regissør Baz Luhrmann - til ære for en amerikansk produksjon som hyller fransk kultur av vilter sang og dans. Bedre kan det ikke bli for den 54. festivalen på de sørfranske bredder.

854 spillefilmer konkurrerte om å komme med i et hovedprogram på 22 konkurrerende bidrag, mens noen tusen journalister i går sloss ved innsjekkingsskrankene for å få sine akkrediteringer og gi seg filmen i vold.

I all viraken gjør Liv Ullmann entré som jurypresident i dag, sammen med bl.a. skuespilleren Julia Ormond og regissør Terry Gilliam. Som tidligere medlem av Monty Python kunne Gilliam sikkert fått mye moro ut av halloien som omgir dette kjempearrangementet.

I går så vi konturene av sirkuset; Hotel Carltons berømte, vakre fasade er omgjort til en gedigen salgsplakat for «Mumien vender tilbake» - norsk premiere neste uke - og Jean Claude van Dammes siste angrep på menneskeheten. Verken mumien eller Jean Claude er egnet for kresne juryøyne, ti fageksperter som nå skal vurdere filmer fra 11 land i kampen om Gullpalmen. Men Francis Ford Coppola er ikke oppe til bedømmelse. Derimot skal han fredag utenfor konkurranse vise sin nye versjon av «Apocalypse nå».

Alltid en ny farsott på Croisetten: I år har et utall malere utstyrt seg med spraybokser og spyr ut helt like malerier til den nette sum av 200 franc. Gamlegutta med boulekulene tar seg foreløpig av kulturen.