Kult, Clooney

«Utenfor rekkevidde» byr ikke på den store spenningen, men er til gjengjeld full av vidd, humor og eleganse.

Dette er så coolt som film kan bli. Ikke uventet er det basert på en roman av Elmore Leonard, USAs cooleste forfatter. Og i likhet med i tidligere filmatiseringer som «Jackie Brown» og «Get Shorty» er det dialogen som står i sentrum. De som framfører den her er George Clooney og Jennifer Lopez i hovedrollene, samt et galleri av solide skuespillere i alle biroller.

Kriminalkomedie-dramaet begynner med det som må være filmhistoriens mest tilbakelente bankran, og vi får med en gang plassert Jack Foley (Clooney): Han er den sympatiske, men akk så uheldige forbryteren som ennå ikke har klart å gjøre det store kuppet uten å bli tatt. Sammen med brekk-partner Buddy Bragg (glitrende spilt av Ving Rhames), rømmer Foley fra fengslet. Bare for å ende opp i samme bil, og etter hvert bli stupforelsket i en svært pliktoppfyllende politietterforsker spilt av Jennifer Lopez. Motsetninger tiltrekker hverandre? Yeah, you bet!

Regien er ved Steven Soderbergh («Sex, løgn og videotape»), og sammen med manusforfatter Scott Frank (også manusansvarlig for den glimrende «Get Shorty»), har han valgt å lage en film uten noen linjalrett historie. Det hoppes fram og tilbake i tid, ikke ulikt for eksempel «Pulp Fiction» og «Jackie Brown». Slik blir en tradisjonell og slitt intrige interessant.

Endelig har George Clooney fått en rolle hvor han får spille på hele sitt sjarmregister. Han er kanskje ikke verdens beste og mest allsidige skuespiller, men han har en tilstedeværelse som er svært få filmskuespillere forunt. Clooney og Jennifer Lopez\' moderne vri på den klassiske, hardkokte Humprey Bogart/Lauren Bacall-romansen er en fryd. Se denne.