DEBATT

Sørstatsflagget

Kult eller hjernedødt?

Enten forstår ikke folk hva dette flagget betyr, eller hvis de forstår og likevel insisterer på å bruke det, er de neppe sympatiske mennesker man bør henge med.

TØFT, HISTORIELØST, ELLER BARE DUMT: Hvorfor vil noen risikere å bli assosiert med kampen for å beholde slaveriet eller rasisme? Hva er det som er så tøft eller estetisk med det, spør innsenderne. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
TØFT, HISTORIELØST, ELLER BARE DUMT: Hvorfor vil noen risikere å bli assosiert med kampen for å beholde slaveriet eller rasisme? Hva er det som er så tøft eller estetisk med det, spør innsenderne. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hvorfor vil noen bruke sørstatsflagget? Et flagg er per definisjon et symbol på noe. Hvorfor vil noen flagge med det amerikanske sørstatsflagget? Hva er det de forsøker å signalisere?

Sørstatsflagget er visst et viktig symbol hvis man vil kalle seg en «ordentlig råner» i Norge. Det kommer fram i en reportasje i regi av NRK P3. De som intervjues forklarer at

– Flagget assosieres med «rednecks», altså sørstatsfolk, som […] mange rånere synes er tøffe. […] sørstatsflagget har med image å gjøre. […] Det er jo litt «white trash», men flere vil framstå som det. Det er et slags rølpeimage mange syns er kult å opprettholde, […] Folk bruker også flagget mest for estetikken. Ingen er fan av slavearbeid, liksom.

De er ikke alene. Det er mange som bruker dette flagget ukritisk i alle mulige sammenhenger knyttet til «noe amerikansk» eller fordi man vil være litt «tøff». I den norske konteksten er bruken av flagget muligens ikke ment rasistisk, politisk eller for å provosere, men de som bruker flagget bør i det minste forstå hvilke signaler det sender ut.

I USA er «the rebel flag», som det også heter, ekstremt splittende. I kjølvannet av de rasistisk motiverte drapene i Sør-Carolina, 17. juni 2015, var det mange som tok et oppgjør med flagget og debatten raste om bruken av det. I USA er meningene om flagget splittet mellom dem som ser på det som et symbol på sørstatstradisjoner, og de som ser på flagget som et rasistisk symbol.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.