DEBATT

Sørstatsflagget

Kult eller hjernedødt?

Enten forstår ikke folk hva dette flagget betyr, eller hvis de forstår og likevel insisterer på å bruke det, er de neppe sympatiske mennesker man bør henge med.

TØFT, HISTORIELØST, ELLER BARE DUMT: Hvorfor vil noen risikere å bli assosiert med kampen for å beholde slaveriet eller rasisme? Hva er det som er så tøft eller estetisk med det, spør innsenderne. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
TØFT, HISTORIELØST, ELLER BARE DUMT: Hvorfor vil noen risikere å bli assosiert med kampen for å beholde slaveriet eller rasisme? Hva er det som er så tøft eller estetisk med det, spør innsenderne. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
River Hustad
River Hustad Vis mer
Hadi Strømmen Lile
Hadi Strømmen Lile Vis mer

Hvorfor vil noen bruke sørstatsflagget? Et flagg er per definisjon et symbol på noe. Hvorfor vil noen flagge med det amerikanske sørstatsflagget? Hva er det de forsøker å signalisere?

Sørstatsflagget er visst et viktig symbol hvis man vil kalle seg en «ordentlig råner» i Norge. Det kommer fram i en reportasje i regi av NRK P3. De som intervjues forklarer at

– Flagget assosieres med «rednecks», altså sørstatsfolk, som […] mange rånere synes er tøffe. […] sørstatsflagget har med image å gjøre. […] Det er jo litt «white trash», men flere vil framstå som det. Det er et slags rølpeimage mange syns er kult å opprettholde, […] Folk bruker også flagget mest for estetikken. Ingen er fan av slavearbeid, liksom.

De er ikke alene. Det er mange som bruker dette flagget ukritisk i alle mulige sammenhenger knyttet til «noe amerikansk» eller fordi man vil være litt «tøff». I den norske konteksten er bruken av flagget muligens ikke ment rasistisk, politisk eller for å provosere, men de som bruker flagget bør i det minste forstå hvilke signaler det sender ut.

I USA er «the rebel flag», som det også heter, ekstremt splittende. I kjølvannet av de rasistisk motiverte drapene i Sør-Carolina, 17. juni 2015, var det mange som tok et oppgjør med flagget og debatten raste om bruken av det. I USA er meningene om flagget splittet mellom dem som ser på det som et symbol på sørstatstradisjoner, og de som ser på flagget som et rasistisk symbol.

CORONAVIRUS: USAs president Donald Trump møtte pressen torsdag 23. april, og snakket om hvordan coronaviruset på overflater reagerer på varme, fuktighet og lys. Noen av resonnementene vekker oppsikt. Video: CNN Vis mer

Siden 1940-åra har det vært brukt av White Supremacy-tilhengere og det knyttes også selvsagt til de som gikk til krig for å beholde slaveriet i 1860-åra. Blant svarte amerikanere mener omkring 75 prosent at flagget er rasistisk, og blant unge under 24, er det bare 16 prosent som synes flagget ikke er rasistisk.

Konsekvensene av debatten førte til at flagget ble fjernet fra de fleste offentlige arenaer, statlige eiendommer, butikker og TV-programmer. Den populære TV-serien The Dukes of Hazzard ble tatt av sendeflatene fordi bilen, som er en sentral del av serien, har flagget på taket.

Det er ikke ulovlig å bruke flagget. Det er ingen hatytring, men det kan framstå som nokså tankeløst.

I Norge forventer vi at innvandrere tilpasser seg «vår» kultur og våre verdier. Kan vi da samtidig importere deres symboler, ikle dem vår egen mening, for så å forlange at de skal tilpasse seg det også? De bør vel helst tilpasse seg uten å surmule, men bare le hjertelig og for all del ikke begynne med noe krenkelseshysteri.

Norge var okkupert av Nazi-Tyskland og her er ikke hakekors et like stuerent symbol. Hvis noen begynner å flagge rundt med hakekors og samtidig argumenterer for at det «egentlig» er et kinesisk lykketegn, blir mange lett litt mugne. Vi kjøper det ikke helt og føler kanskje at betydningen av nazismen trivialiseres og latterliggjøres.

Slaveriet var ganske ille det også. Hvorfor vil noen risikere å bli assosiert med kampen for å beholde slaveriet eller rasisme? Hva er det som er så tøft eller estetisk med det?

Hvis man vil assosieres med noe amerikansk og syns det er tøft, bør man ikke da tenke at det er litt viktig å ta hensyn til de 30.000 amerikanere som bor i Norge? Det er neppe så mange amerikanere i Norge som vil syns at dette flagget er tøft. Tvert imot er det vel heller svært mange som vil snu seg i avsky og føler et sterkt ubehag når de møter mennesker som insisterer på å bruke dette flagget.

For det er bare to muligheter. Enten forstår ikke folk hva dette flagget betyr eller hvis de forstår og likevel insisterer på å bruke det, er de neppe sympatiske mennesker man bør henge med.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer