Kult med verdier

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Å, som vi mennesker strever med å få svar og orden på våre lengsler. Mange mener at denne streben er uttrykk for en religiøs lengsel i oss. New Age-bølgen har oppstått i utvannet form som en slags godtatt åndelig korrekthet og er tatt opp i det politiske styringsapparat, blitt politisk korrekt og heldagsbeskjeftigelse for de ivrigste.

Sorgbølgen etter prinsesse Dianas død ble tatt som uttrykk for en religiøs søken. I Storbritannia registrerer vi et avleggerfenomen, Diana-forskningen. Akademikerne leter etter dypere sannheter etter dramatiske episoder som anfektet folks følelser. Det holdes seminarer og skrives avhandlinger. Det er in nå, ikke bare å være «politically correct», men også «emotionally correct».

Det er det her hjemme også. Denne private søken er opphøyet til statsanliggende. Den er institusjonalisert, for noen liker å lete etter seg selv i flokk. Nå er menneskets lengsel etter seg selv blitt et offentlig anliggende. Vi har fått en verdikommisjon.

  • Både her i Norge og i andre land har vi gått veien fra de gamle demokratiske innretninger for styre og stell, via det mer korporative samfunn der sakene ble modnet i andre fora før de kom opp i de rent folkestyrte, og til mer eller mindre realistiske kommisjonskonstruksjoner som skal gi svar på våre vage spørsmål. Vi får kommisjoner også for mye av det som ikke lar seg kommisjonere.
  • Blair seiret med sitt Nye Labour, Nye Storbritannia, Folkets Storbritannia, Folkets prinsesse. Det veltet som en bølge over landet og på den surfer nå hundrevis av mennesker i et utall av kommisjoner. Blairs nærmeste rådgivere er selvsagt samfunnstoppene i det sjiktet britene kaller «the chattering classes» - de skravlende klasser - som omfatter alle dem som opptrer i den offentlige samtale, først og fremst i alle talk- eller chat-showene i fjernsynet. Det siste på de kanter er at The Arts Council, som hittil har forsvart finkulturelle verdier, går inn for mer populære kunstarter. Ut med opera og ballett, inn med rock. Nå er slagordet «Cool Britannia».
  • Norge har fått en verdikommisjon og et råd som skal tenke nye tanker om gamle lengsler. Vi kan latterliggjøre det så mye vi vil, men det er noe som går, det er et virus som følger med overfloden.

John Major lanserte sin back to basics-kampanje og fant ikke gehør. Thorbjørn Jagland så sine visjoner ramle som et norsk korthus, men er i gang med å reise det igjen. Blair og Bondevik traff tidas puls.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer