Kult-tur

Den amerikanske kulttrioen Yo La Tengo likte seg godt i Oslo i fjor. Så godt at de har mistet lysten til å turnere.

- Åh, vi hadde det fint! Etterpå tenkte vi: Vi skal aldri mer dra på turné. La oss heller besøke én by nå og da, og la publikum komme til oss, i stedet for at vi trenger oss på dem.

Det er Yo La Tengo-sjef Ira Kaplan som snakker. Det er siste øvingsdag før avreise til Oslo. Han har nettopp stått opp, men er like blid. Så blid at han til forveksling høres ut som en representant for Norges Turistråd, avdeling Hoboken, New Jersey.

DET VAR I FJOR, OMTRENT på denne tida, at Yo La Tengo var på førjulstur til Oslo. Det resulterte i to kvelder med fullt hus på So What! Nå snakker Ira Kaplan varmt om det entusiastiske Oslo-publikummet, om Munch-museet og om Holmenkollen. Særlig om Holmenkollen. Det gløder i den andre enden av telefonlinja borte i småbyen sør for New York City.

- Det var helt fantastisk å gå oppover de isete, bratte trappene til hoppbakken. I USA ville de aldri tillatt noe slikt.

YO LA TENGO kom fra Holmenkollen-besøket med helsa i behold. Etterpå har de vært i Nashville og spilt inn sin nye plate, den 77 minutter lange «And Then Nothing Turned Itself Inside-Out», som blir å finne i platebutikkene i februar neste år. Med utpreget triste låttitler som «Our Way To Fall», «Tears Are In Your Eyes» og «From Black To Blue» og en gjennomgående innadvendt og sørgmodig grunntone, skulle man tro Ira Kaplan, hans trommende kone Georgia Hubley og deres bassist-venn James McNew har hatt et fryktelig trist år.

- Vi har ikke hatt det så jævlig, egentlig. Jeg vet ikke helt hvorfor plata høres så trist ut... Musikken bare ble slik. Hadde vi hatt det så ille på samme tid, ville minst én av oss havnet på sykehus.

- Hvordan vil du beskrive den nye platen?

- Vi har jammet mer, øvd mer, og mange av låtene er basert på disse øvingene. Det er mye trommemaskin på plata. Dessuten lå det mange morsomme instrumenter og slang rundt i studioet.

- SKAL DERE SPILLE mange av de nye låtene i Oslo?

- Ikke så veldig mange, men noen blir det nok.

- Sist spilte dere svært forskjellige konserter de to kveldene. Bør fansen kjøpe billetter til begge kveldene nå også?

- Selvfølgelig.