Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Progrocken vekkes til live på Torshov i kveld

Kultbandet Gong er i full sving 50 år etter at det ble startet

Wandrups utvalgte: Spiller med ny besetning på Cosmopolite i kveld.

KOSMISK JAZZROCK: Gong har vært i sving i 50 år og har en enestående kultstatus i sin sjanger. Foto: Cosmopolite
KOSMISK JAZZROCK: Gong har vært i sving i 50 år og har en enestående kultstatus i sin sjanger. Foto: Cosmopolite Vis mer

(KONSERT/CD: Det internasjonale kultbandet Gong fyller 50 år og er på turné. Som eneste norske stoppested spiller de i kveld på Cosmpolite i Oslo. For to år siden døde grunnleggeren, australieren Daevid Allen, 77 år gammel. I fjor døde også vokalisten Gilli Smyth, som startet gruppa sammen med Allen. Hun ble 83 år gammel.

I fjor kom Gong med sin første plate etter at grunnleggeren Daevid Allen døde i 2015.
I fjor kom Gong med sin første plate etter at grunnleggeren Daevid Allen døde i 2015. Vis mer

Men Allen ønsket at tradisjonen skulle fortsette, og han utnevnte den iranskbritiske multiinstrumentalisten og gitaristen Kavus Torabi (45) til sin etterfølger. I 1967 hadde Allen vært knyttet til Soft Machine. Gong lagde musikk i de beste britiske progrock-tradisjoner, som sprang ut av den såkalte Canterbury-scenen, med musikere som gikk ut og inn av diverse band. Et av Allens forbilder var Pink Floyd-musikeren Syd Barrett.

Gong har hatt skiftende besetninger opp gjennom åra, men på et utall plater har de vært trofaste mot sitt prosjekt; kosmisk, psykedelisk, jazz-influert rock, musikk egnet til å løfte lytteren til de store høyder i et indre og ytre univers.

Den nye besetningen kom i fjor med plata «Rejoice! I’m Dead!», et trippelplate-prosjekt , fylt av velkjente Gong-harmonier og utflukter til mystiske, musikalske landskap. Til Cosmopolite i kveld kommer Kavus Torabi på gitar, Cheb Nettles på trommer, Ian East ”Wind” på fløyte, Dave Sturt på bass og Fabio Golfetti på gitar. Med seg har gruppa den gamle progrockeren og samarbeidspartneren Steve Hillage. Det er ventet at Soria MoriaTorshov kommer til å lette i løpet av kvelden, før bygningen trygt lander igjen før midnatt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media