Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kultfenomenet Asia Argento

HAUGESUND (Dagbladet.no): Datteren til skrekkfilm-mesteren Dario Argento står på egne bein. Asia Argento (25) er i Haugesund for å presentere sin nye film «Scarlet Diva». Her har hun både hovedrollen og regi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om Asia Argento bare er 25 år gammel, er hun allerede som veteran å regne når det gjelder filmerfaring. Hun begynte som skuespiller allerede som 9-åring, og har mottatt Italias svar på Oscar-statuetten hele to ganger.

Nå er Asia klar med sin egen film. Hun har skrevet manus, tegnet dreieboka, regissert og spiller hovedrollen i den Haugesund-aktuelle «Scarlet Diva».

I Norge er nok Asia kjent gjennom filmene til sin far, skrekkfilm-maestro, Dario Argento. Han er beryktet verden over for sine groteske og detaljerte skildringer av blod og vold i filmer som «Deep Red» og «Suspiria».

At Asia har levd et liv utenom det vanlige, merker man når den vakre unge kvinnen åpner munnen. Hun virker mye mer voksen enn hennes 25 år skulle tilsi. Argento snakker åpenlyst om sin rotløse barndom og at hun ikke ønsker å være en vakker bimbo på stjernehimlen.

Ensom barndom

Asia sier selv at hun altfor tidlig ble slengt ut i den voksne verden. Hun debuterte som skuespiler allerede som ni åring.

- Jeg hadde ikke en idyllisk italiensk barndom. Dario var ingen farsfigur i tradisjonell forstand. Han var veldig fraværende.

- Du har likevel spilt i tre av din fars filmer, har dere fått bedre kontakt etter at du ble voksen?

- Dario er på mange måter min helt. Det var først når jeg begynte å spille i hans filmer at han ble min far. En regissør er på mange måter en farsfigur, og det var slik han også ble en far for meg. Det var han ikke i min barndom. Nå har vi en fin dialog og han har vært med som produsent på «Scarlet Diva», forteller Asia.

- Du har en lang skuespiller-karriere bak deg, hva sier den italienske filmindustrien til at du har forflyttet deg bak kamera?

- Jeg er blitt mer bevist mine valg som skuespiller. Jeg har vokst opp foran kamera, men det er ikke et sted jeg ønsker å forbli. Jeg har faktisk alltid sett på meg selv som en freak, en utstøtt. Jeg husker første gangen jeg så Tod Brownings «Freaks» og tenkte; det er meg. Den italienske filmindustrien ser på meg som en freak; jeg er en kvinne som velger å være noe annet enn et vakkert ansikt i en annens film. At jeg tør å stå frem og faktisk lage min egen film, har gjort meg til en utstøtt i Italia, sier Asia til Dagbladet.no

Diva

«Scarlet Diva» handler om Anna Battista, skuespiller og jet-setter. Hun reiser rundt uten noe mål og mening, til nye filmsett, til nye fester.

- Er filmen en refleksjon over ditt eget liv?

- En hver film har et snev av sannhet. Det å lage en film er veldig privat, man må gi av seg selv. Jeg hadde mye sinne, mye bitterhet som måtte ut. Det ble forløst i denne filmen. Så ja, miljøet i filmen med ville fester, narkomisbruk og overgrep er en virkelighet jeg kjenner skummelt godt, sier Asia.

Filmens hovedperson er både sterk og selvstendig, men på den andre siden er hun et offer for sin egen dumhet og naivitet. Hun misbruker og blir misbrukt.

- Har filmen et feministisk budskap?

- Anna er en kvinne som tar det hun vil ha. Det er en uting i det italienske samfunnet. En kvinne skal ikke begjære noe så sterkt. Det å ville ha noe bør ikke være en skam å begjære - selv ikke for kvinner, sier en bestemt Argento.

For bestemt må man være når man skal regissere seg selv i en film.

- Jeg vet hva jeg vil ha fra meg selv når jeg regisserer. Problemet er at jeg er nødt til å være streng. Jeg må ha full kontroll og være konsentrert absolutt hele tiden. Ulempen er at jeg ikke får være med på alle festene skuespillerne har bak min rygg, ler Asia.

Nå planlegger Asia et nytt filmprosjekt, som Dario Argento vil produsere. Asia sukker og sier at hun må betale husleia så hun må nok spille i et par filmer til før hun kan sette igang med sin nye film.

Hun er nå aktuell som Eponine i en fransk tv-produksjon av «Les Miserable» mot selveste Gerard Depardieu og John Malkovich. Det er ennå uvisst om «Scarlet Diva» får kinodistribusjon i Norge. I mellomtiden kan du se Asia i Abel Ferraras kultfilm «New Rose Hotel», mot Christopher Walken og Willem Dafoe. Filmen er tilgjengelig på video i Norge.

KLARER SELV: Asia Argento begynte som skuespiller som 9-åring. Nå lager hun sine egne filmer.