SATIRE: «Idiocracy» fra 2006, med bl.a. Luke Wilson (t.h.) og Dax Shepard i rollene, nevnes stadig oftere med henvisning til det politiske klimaet i USA. Foto: 20th Century Fox
SATIRE: «Idiocracy» fra 2006, med bl.a. Luke Wilson (t.h.) og Dax Shepard i rollene, nevnes stadig oftere med henvisning til det politiske klimaet i USA. Foto: 20th Century FoxVis mer

Kultkomedien fra 2006 «forutså Trump»: - Det var en sprø vits

Manusforfatteren overrasket over hvor raskt framtidsfantasien har blitt virkelighet.

Komedien «Idiocracy», regissert av «Beavis and Butthead»-skaper Mike Judge i 2006, skapte ikke særlig stor oppmerksomhet da den ble lansert. I Norge ble den ikke engang satt opp på kino.

Men med tiden har framtidssatiren blitt en kultfavoritt, og den siste tiden har stadig flere meningsytrere og kommentatorer trukket fram filmen for hvordan den forutså utviklingen i det amerikanske politiske klimaet.

Tittelen «Idiocracy» spiller på tanken om et samfunn styrt av idioter, en virkelighet filmens hovedperson (Luke Wilson) våkner til etter å ha vært nedfryst i 500 år. «De dummes» overlegne antall barn gjennom flere generasjoner har ført til at det menneskelige intelligensnivået har sunket betraktelig, og samfunnet har blitt preget av apati, anti-intellektualitet og ekstremt kommersiell kultur. Folk kommuniserer med et mye mer begrenset vokabular, og oppkaller barna sine etter berømte produkter og selskaper.

Sammenlignes med Trump

Spesielt én karakter i filmen trekkes fram for å vise dens framsynthet:

USAs president er megakjendisen Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho (Terry Crews), en tidligere wrestler, helt uten politisk erfaring, som har vunnet fram på voldsomme valgløfter og underholdende valgkampføring. Nå sammenlignes den fiktive presidenten med den høyst virkelige megakjendisen og nå presidentkandidaten Donald Trump.

Filmens manusforfatter Etan Cohen har selv ved flere anledninger uttalt hvor slående han synes likhetene er, og at han la merke til det allerede tidlig i Trumps kontroversielle kamp for å bli republikanernes presidentkandidat.

– Men utover i året begynte det å dukke opp merkelig spesifikke ting. Folk påpekte at både Camacho og Trump hadde vært wrestlere. Jo mer som skjer, desto mer virker det som ting sammenfaller på en veldig spesifikk, litt skummel måte, har Cohen sagt til Buzzfeed News.

WRESTLING-FLØRT: Donald Trump med wrestler Bobby Lashley. Foto: Bill Pugliano/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
WRESTLING-FLØRT: Donald Trump med wrestler Bobby Lashley. Foto: Bill Pugliano/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Donald Trump har stilt opp på wrestling-scenen ved flere anledninger for å promotere realityprogrammet «The Apprentice».

Selv om filmen var ment å drive satire over utviklingstrekk filmskaperne mente å se i samfunnet allerede i 2006, hevder manusforfatteren å være overrasket over hvor raskt noen av «spådommene» ble oppfylt.

– Da vi skrev filmen visste vi at mye av dette allerede var sant når det gjaldt tv, filmer og popkultur. Men for oss var det en sprø vits at det kunne trekkes over til politikken, sier Cohen.

Vurderte reklamefilmer

Både Judge og Cohen var i sommer i gang med å skrive en rekke reklameparodier med den fiktive president Camacho i hovedrollen.

Planene ble til slutt stanset av skuespiller Terry Crews selv, som ikke ville stille opp for å håne Trumps kandidatur.

De dystre framtidsutsiktene i filmen har likevel blitt plukket opp av en hel rekke aviskommentatorer.

Trumps mye omtalte forslag om å bygge en mur mellom USA og Mexico for å holde ulovlige innvandrere ute, har blitt sammenlignet med tiltak fra filmens fiktive president som blant annet skaper hungersnød når han vanner landets avlinger med sportsdrikke, og innfører offentlig dødsstraff utført med kjempedrill eller monstertruck.

Den anti-intellektuelle offentligheten i «Idiocracy» påstås også å ha paralleller til den nåtidige amerikanske offentligheten der Trumps penisstørrelse kan bli nasjonalt nyhetsstoff.