Kultur- kræsj

Med Bob Geldof, Miriam Makeba og flere norske stjerner på plakaten skulle den multikulturelle «brubyggerprisen» innstiftes i mars. Når Panga Pamodzi-prisen deles ut i kveld, er det etter en kraftig kulturkollisjon med norsk platebransje - og uten trekkplasteret Youssou N'Dour.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tidligere denne uka annonserte Panga Pamodzi med Youssou N'Dour. Nå føler de seg motarbeidet av norsk platebransje. Sony Music, som representerer den kjente afrikanske artisten i Norge, er ikke mindre provosert etter at arrangørene satte N'Dour på plakaten, tilsynelatende uten at noen avtale forelå. Dermed var slaget i gang.

Telefontrusler

Ifølge markedsjef Ditlef Jacobsen i Sony Music skal en representant fra Panga Pomodzi ha ringt ham opp og kommet med trusler som «don't fuck with us» da han konfronterte dem med det han oppfattet som villedende reklame.

- Da jeg ymtet frampå om at Youssou N'Dour faktisk ikke kommer, reagerte arrangørene aggressivt. De syntes åpenbart det var fornærmende at jeg i det hele tatt kunne stille spørsmål ved hvorvidt han kom eller ikke, sier Ditlef Jacobsen, som reagerte både på tonen og de truende utsagnene han ble møtt med.

- For å si det sånn, det er ikke en kommunikasjonsform jeg er vant med, sier plateselskapsmannen.

Avtalen var i boks

- Vi dealer med disse artistene direkte og hadde avtalen med Youssou N'Dour i orden. Så blander Sony Music seg inn. Hvordan våger de? spør en frustert Ken Simuyemba i Panga Pamodzi. Han mener det er uholdbart at et norsk plateselskap begynner å blande seg inn i allerede inngåtte avtaler. Og i Sony Music lar ikke reaksjonene vente på seg.

- Vi får beskjed i 99 prosent av tilfellene når store artister kommer til landet. Jeg ønsket en bekreftelse på Youssou N'Dours norgesbesøk via våre kilder i London. Det er vanlig praksis at arrangører ønsker å samarbeide med oss når de henter internasjonale artister. Det har på ingen måte vært tilfelle i denne saken, sier markedsjefen.

Bekrefter N'Dour

Youssou N'Dours personlige manager, Michelle Lahana, bekreftet i går at den populære afrikanske artisten hadde sagt at han skulle komme til Oslo.
- Youssou liker å være med på ting som arrangeres av afrikanere. Han ble svært begeistret for Oslo etter at han var her under nobelprisutdelingen, og ville gjerne være med på Panga Pamodzi. Men etter at vi ble enige om å dra til Oslo for tre uker siden, har han hatt en stor turné i Rest-Jugoslavia. Nå er han utslitt og vil hjem, sier hun på telefon fra London.

Norsk kulturråd står fortsatt ved vedtaket om å dele ut 150000 kroner i prispenger, og verdens første Panga Pamodzi Prize deles ut i Oslo i kveld. Baba Nation og Shortcut er blant artistene som skal opptre.

DELER UT: Iniativtakerne Sam George og Ken Simuyemba deler i kveld ut Panga Pamodzi-prisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer