Kultur-Anne vil sette på blålysene

Kulturminister Anne Enger Lahnstein var i går på åstedsbefaring, ikke i Det Norske Hus, men i Den Norske Opera. Elendigheten som møtte henne der kom ikke som noe sjokk.

- Jeg har jo hørt hvordan forholdene er her nede, så dette overrasket meg ikke. Men det som er klart, er at opera-alarmen er gått for lenge siden.

Det sa Anne Enger Lahnstein etter en titt bak kulissene i operaen med de åletrange korridorene som er så smale at vi forstår hvorfor ballettdanserne holder seg tynne. Du skal heller ikke være basstjukk for å kjøre heis i Den Norske Opera. Heiser av den meget stoppevillige typen.

- Javel, så dette er heisen, sa Lahnstein da vi tok en skummel affære som frakter tunge kulisser og gedigne scenetepper opp i høyden, det vil si opp og ned fra en liten malerhall og et stuehyggelig snekkerverksted.

- Alt er utslitt

Guide for ministerturen var produksjonsteknisk sjef Edgar Schwuchow.

- Situasjonen er helt prekær fordi vi nesten ikke kan produsere noe her. Det tekniske utstyret vi har i dag begrenser vårt repertoar. Det produksjonemessige på scenen, og selve de tekniske fasiliteter, er utslitt. Vi holder så vidt liv i maskineriet, men det koster også penger, forteller Schwuchow, som legger til at brannvesenet stadig kommer på befaring.

- Da må vi rydde i gangene.

Rydde er også det Lahnstein vil. Hun var nylig i Helsingfors, der hun besøkte finnens nye storstue av et operahus.

- Det var helt annerledes og det skulle bare mangle også, sier Anne fra annerledeslandet.

- Gi meg noen uker

- Hvor lenge må vi skrive «Operaen til evigheten»? Vil du prøve å sette på noen kulturelle blålys for å få fart i saken?

- Det har nok generelt vært sånn at kulturen ikke har vært høyt nok prioritert. Men nå må du gi meg noen måneder, eller i hvert fall noen uker, så får vi se hva vi får gjort. Jeg er ikke tvil om at det er behov for å gjøre noe her. Jeg og regjeringa har jo sagt at vi skal gå for å bygge en ny opera, og at man skal sette i gang med bygging i inneværende stortingsperiode, sier Lahnstein på vei inn i en ny heis og innom der ballettsjef Dinna Bjørn og hennes dansere har prøver.

Bjørns kulturmelding til Anne er helt uten omveier og piruetter:

- Gi oss ett nytt hus og gjerne et større kompani. Nå kan ikke dette utsettes mer.

Og Lahnsteins svar til oss om tid, sted og rom er:

- Min tidsplan er å få lagt fram dette for Stortinget, sånn at Stortinget får behandlet det, og fatte et vedtak i løpet av vårsesjonen. Og det håper jeg skal gå.

- Ikke evigheten igjen altså?

- Nei, det vil være en fin tusenårsmarkering å legge ned en grunnstein for Den Norske Opera, sier Anne Enger Lahnstein.