Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kultur er ikke bare opera

- Kultur er mer enn bare opera og samtidskunst. Grunnen til at vi får en dyr opera i Bjørvika er at de få operatilhengerne som finnes har stor innflytelse.

OPERA: Det kunne virke som om Kåre Bulie forsøkte å lære meg å være kulturpolitiker i hans kommentar i Dagbladet 26. mars. Det ble riktignok med forsøket, for det kan virke som om Bulie mener det er umulig å være kulturpolitiker uten å elske opera og samtidskunst. Det er jeg ikke enig i.

Å være kulturpolitiker handler ikke om å kunne mest mulig om noen få utvalgte kulturuttrykk, snarere tvert imot. Kulturpolitikk handler blant annet om å fordelere fellesskapets midler rettferdig og ta hensyn til hva folk vil ha.

Mitt prinsipielle standpunkt om at det er galt at noen få utvalgte kulturuttrykk skal få betydelige større statlige overføringer enn andre, hadde ikke endret seg om jeg var interessert i opera.

Som kulturpolitiker er det ikke viktigere å kunne mer om opera og samtidsmusikk enn om viser, blues eller korpsmusikk. Det er ikke noe mer galt i å forlate en operaforestilling enn å forlate en death metal-konsert, selv om sistnevnte nok har langt flere tilhengere og mottar langt mindre i subsidier - og at det kan virke som om Bulie ble forferdet over at noen forlater en opera.

Jeg har aldri lagt skjul på at jeg ikke synes opera er særlig vakkert. På samme som sikkert mange av mine gode kolleger i kulturkomiteen på Stortinget sikkert ikke liker rap, trance eller trekkspill, for den saks skyld. Men det gjør ingen av oss til dårligere kulturpolitikere enn andre.

Opera har svært få tilhengere i Norge, men de få som lytter aktivt til opera har stor innflytelse. Det er derfor vi har en opera i Bjørvika og ikke eksempelvis en rockescene. FrP har hele tiden vært motstander av at staten skal bruke 3-4 milliarder kroner på å bygge operaen. Det er også derfor jeg mener det er galt av meg å møte opp på premieren i smoking og gratulere dem med bygget.

Illustrasjonsbilde.  KULTUR:  - Kultur er mer enn bare opera og samtidskunst. Grunnen til at vi får en dyr opera i Bjørvika er at de få operatilhengerne som finnes har stor innflytelse, mener Ulf Erik Knutsen. REUTERS/Enrique Castro-Mendivil
Illustrasjonsbilde. KULTUR: - Kultur er mer enn bare opera og samtidskunst. Grunnen til at vi får en dyr opera i Bjørvika er at de få operatilhengerne som finnes har stor innflytelse, mener Ulf Erik Knutsen. REUTERS/Enrique Castro-Mendivil Vis mer
REUTERS/ Enrique Castro-Mendivil
REUTERS/ Enrique Castro-Mendivil Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media