Kultur-ereksjon i Bergen

BERGEN (Dagbladet): - Det tar visst et helt liv å forstå bergenserne, uttalte den østlandske redaktøren av Kulturbymagasinet, Elizabeth Schanke Lingjærde - da magasinet ble presentert før jul.

  • Halvannen time på Torgalmenningen i går var i hvert fall ikke nok. For glimtet det ikke i små tårer overalt, da Sissel Kyrkjebø sang om Ulrikens topp? Man kan mene hva man vil om bergensere og Kulturbyen, men ingen by er bedre enn Bergen til å feire, feste og skape atmosfære rundt store arrangementer.
  • Ideen bak de europeiske kulturbyene, skapt av Melina Mercouri, er utveksling av tanker og ideer de europeiske landene imellom. Bergen ble foreslått og valgt fordi byen har en sterk egen kulturell base og en europeisk forankring. Det siste ser ikke ut til å prege kulturbyåret. Programmet framover dreier seg om Bergen og atter Bergen, til nød Hordaland litt utpå våren. Det er et tankekors at den eneste byen i Norge som hvert år klarer å lage en internasjonal kulturfestival, Festspillene i Bergen, denne gangen har endt opp i en uendelig rekke selvbetraktende arrangementer. Med noen hederlige unntak, går det i ett med Korskirken, Hordamuseet, Naust 2000 og Arnastrilen toraderlag.
  • Kulturby Bergen har ikke hatt noen smertefri fødsel, det skal sies. En vidløftig begynnelse fulgt av et brått direktørskifte, ny start og en uavbrutt pengemangel. Det synes å være en naturlov i Norge at denne typen arrangement alltid må lages på minste sparebluss, og det til tross for at vi så veldig gjerne vil markere oss på den internasjonale kulturelle arena. Vi misunner Finland og Spania som har fått det til. De er villige til å bruke penger. Uten tilstrekkelig av dem, kan store kulturarrangementer fort få et provinsielt preg.
  • «Tryll fram så mange festlige arrangement på fire dager som du kan. NB: Det skal ikke koste noe særlig.» Slik tenker Bergens Tidende seg at oppdraget til prosjektlederen for åpningshelga har vært. Hun er positiv nok og har fått til mye, bl.a ved hjelp av entusiastiske frivillige. Det var en av dem som uttalte at arbeidet med kulturbyåret, det var den reine kulturereksjonen.
  • Det er en ereksjon som ikke løfter seg så mye i høyden, men du verden som den går ut i bredden. Fra kåring av torskeprinsesse og servering av Rett i koppen til tango i utstillingsvinduene og båtmessen «Dra til sjøs».