Kultur for innovasjon

Hvorfor har Microsoft Norge vunnet pris for beste arbeidsplass, mens Steve Jobs framstår som en dårlig leder?

PÅVIRKER KREATIVITET: «Lederen for Microsoft Norge framhever at de har lyttet til sine ansatte i arbeidet med å forbedre seg,» skriver kronikkforfatterne. Steve Jobs (bildet) var ikke akkurat kjent for dette, ifølge biografien. Foto: Denis Sinyakov/Reuters/Scanpix
PÅVIRKER KREATIVITET: «Lederen for Microsoft Norge framhever at de har lyttet til sine ansatte i arbeidet med å forbedre seg,» skriver kronikkforfatterne. Steve Jobs (bildet) var ikke akkurat kjent for dette, ifølge biografien. Foto: Denis Sinyakov/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av Steve Jobs bortgang og hyllest som leder, kommer en langt mindre dramatisk nyhet: Den gamle erkerivalen Microsofts norske avlegger mottar pris for beste arbeidsplass. Lederen for bedriften framhever at de har lyttet til sine ansatte i arbeidet med å forbedre seg.

Omtrent på samme tid dukker noen nye toner om Steve Jobs opp. Biografen hans uttaler at han muligens var verdens verste leder, beryktet som tøff og kompromissløs. Begge disse selskapene er, med god grunn, kjent for sin evne til innovasjon.

Med bakgrunn i disse litt forvirrende signalene om hva som må til for å lykkes, er det interessant å vende seg til forskingen på temaet innovasjon og kultur. Hva kan vi egentlig om forholdet mellom innovasjon og organisasjonskultur?

I vår nylig utgitte bok om innovasjon tar vi for oss dette temaet. Ser vi på de siste tiåras viktigste forskningsbidrag på kultur og innovasjon, kommer seks forhold fram. Fem av dem kan sies å fremme kreativitet og innovasjon i en organisasjon, mens nummer seks har negativ valør, dvs. virker hemmende.

La oss se på dem i tur og orden. Den første positive faktoren kan vi kalle organisatorisk oppmuntring. Dette handler om hvorvidt det finnes et klima for oppmuntring til idégenerering, og til å ta risiko.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer