Ku(ltur)-galskap

Er det kuene som er blitt gale, eller er det rett og slett menneskene som lider av galskap? Mye kan tyde på det siste.

  • Tidligere i vinter gikk landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen ut og sa noe vi alle visste fra før: Nemlig at kjøttet fra Frankrike og Spania er like godt som her i Norge. Dette gikk selvsagt ikke upåaktet hen. Hansen måtte forsvare seg i alle aviser og nyhetssendinger. Bøndene var i harnisk. Hvordan kunne vår egen landbruksminister påstå dette?Min generasjon, altså vi som var unge på 80-tallet, ble tidlig hjernevasket til å tro at alt som beiter på norsk jord, og grønnsakene som avles fram under jordtorva, er mange ganger bedre enn den hormoninfiserte maten fra for eksempel Tyskland, Irland og Frankrike.
  • Lenge trodde vi at kvalitetsstempelet «Godt norsk» representerte en motsatt ytterlighet fra «Livsfarlig utenlandsk». Det var før vi begynte å reise. Etter at vi hadde vært på sydentur i Hellas, på interrail i Europa og på safari i Afrika, skjønte vi at vi hadde blitt holdt for narr: For var ikke tomatene i Hellas bedre enn de norske? Var ikke det møre strutsekjøttet i Kenya like godt som lammesteika fra Oppdal? Og da innvandrerbutikkene bredte om seg, så vi ingen grunn til å tviholde på svinekoteletter, brune sauser og ihjelkokte norske grønnsaker. Vi skiftet matvaner.
  • Så tok det enda noen år før vi fikk en landbruksminister som så det samme som oss. Men ikke før hadde han bekreftet vårt syn i alle riksdekkende mediekanaler, så kommer kugalskapen og munn- og klovsyken skyllende over oss og reverserer framskrittet: Grensene stenges, bøndene barrikaderer seg, og ingen vil reise til England.
  • Og ikke nok med det. Hysteriet strekker seg denne gangen enda lenger enn til å verne om egen matvareproduksjon. Den omfatter også frykt mot utlendinger som kan bære med seg matvaresmitten. I dag kommer Gérard Dépardieu til Kjerringøy i forbindelse med opptakene til filmen om Dina. Men han er ikke velkommen av de ellers så gjestfrie nordlendingene. Spørsmålet er om vi selv ikke er smittet av galskap når bøndene på Kjerringøy stenger fjøsdørene fordi kuene må beskyttes mot den franske skuespilleren.