Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

NRKs kulturdekning:

Kultur i endring, ikke i knipe

Vi jobber hele tiden med å løfte frem så mye kulturinnhold vi kan, på en måte som skaper verdi for publikum. Men volum er ikke alltid en kvalitet.

KULTURDEKNING: Over 3000 mennesker møtte opp på Operataket for å synge, da NRK feiret Operaens første 10 år forrige måned. På bildet er programleder i NRK Klassisk, Mari Lunnan, sammen med operasangeren Lise Davidsen. Foto: Henning Gulli / NRK
KULTURDEKNING: Over 3000 mennesker møtte opp på Operataket for å synge, da NRK feiret Operaens første 10 år forrige måned. På bildet er programleder i NRK Klassisk, Mari Lunnan, sammen med operasangeren Lise Davidsen. Foto: Henning Gulli / NRK Vis mer
Meninger

Sigrid Hvidsten skriver i Dagbladet 14. april om NRKs rolle som kulturbygger. Hun viser til Medietilsynets rapport «NRKs bidrag til mediemangfoldet» og den kvantitative delen som viser en nedgang i volumet av publisert innhold innenfor kulturkategorien.

Med bakgrunn i dette slår hun fast at kulturen er i knipe og stiller spørsmålet «hvor blir det av kulturen?».

Svaret er at kulturen lever i beste velgående i NRK og at vi stadig fornyer vårt tilbud i takt med publikums behov og mediebruk.

Noen eksempler: Lørdag 14. april hadde NRK tidenes satsing på opera og ballett som vi løftet frem til hele landet gjennom en over 13 timers direktesending fra feiringen av Operahuset i Bjørvika. I forkant av dette hadde vi et jubileumsbibliotek i NRK TV med unike opera- og ballettproduksjoner, og fordypningssaker på nrk.no.

I juni har vi et minutt-for-minutt event hvor samtlige av Edvard Griegs komposisjoner skal spilles. På NRK P2 har vi «Åpen bok», et spesialprogram om litteratur, Folkemusikktimen treffer dem som elsker folkemusikk, og «THIS IS IT» er en tv-serie som forteller om dedikerte studenter på KHIO. NRK Klassisk åpner stadig opp klassisk musikk for flere lyttere.

Hvidsten er spesielt opptatt av den journalistiske dekningen av det norske og internasjonale kulturlivet og bruker omleggingen i NRK P2s Nyhetsmorgen som eksempel.

Svaret på dette er at kulturjournalistikken på ingen måte er borte, men er lagt inn som en naturlig del av innholdet gjennom morgenen, med hovedbolker før sju og etter åtte. Målet er at Nyhetsmorgen skal ha et helhetlig uttrykk med kultur som en sentral del av innholdsprofilen.

For NRK P2 for øvrig er kultur en svært viktig del. Vi har blant annet fornyet ettermiddagen med Studio 2 og treffer nå flere lyttere med aktuelt kultur- og samfunnsstoff.

Er volum en kvalitet, slik det kan virke som Hvidsten tar til orde for? Ikke alltid. For oss er det viktigere å engasjere og treffe mange med en sak på nrk.no, enn å lage mange saker. Å tenke færre, men bedre, er en strategi vi ser fungerer. Og ved å samordne sakene våre for både radio, tv, nett og sosiale medier, står vi sterkere om å nå frem til publikum.

Hvidsten etterlyser dedikerte kulturprogrammer på NRK1 og NRK2 og sier at «spesialistenes tid åpenbart er forbi». Det stemmer ikke. Serien Arkitektens hjem, som handler om hvordan norske arkitekter jobber for å skape gode hjem, kommer til høsten i sin fjerde sesong. Takin’ Ova fortalte historien om norsk hip hop og evnet å engasjere et stort publikum. Hans Olav Brenner treffer et mangfoldig, boklesende publikum med litteraturserier og til høsten kommer en ny serie kunstnerportretter.

Det som er forbi, er generiske magasinformater om kultur på tv. Til tross for godt innhold, blir de i synkende grad valgt. Vår erfaring er at seerne ønsker seg gode, engasjerende og fordypende serieformater når de nå skal inn i NRKs tv-spiller og velge i et rikholdig tilbud.

Kampen om folks tid og oppmerksomhet er enorm. Vi jobber hele tiden med å løfte frem så mye kulturinnhold vi kan, på en måte som skaper verdi for publikum. Da kan kvalitet være viktigere enn kvantitet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media