Kultur-Norge klare for kamp

Det er tre uker igjen til valget. Nå mobiliserer kulturkjendisene for de rødgrønne.

(Dagbladet): - Kultur er jo viktig! I valgkampen bombarderes vi med viktige saker som helse og skole, og da er det lett å glemme kulturen oppi det hele, sier forfatter Tom Egeland.

I en valgkamp som så langt har vært mye preget av helse, skole og pappaperm, jobber han og mange andre nå på spreng for at kulturspørsmål i større grad skal prege valgkampen.

«Kulturkampen» har så langt mobilisert nesten 300 kunstnere og kulturarbeidere for å fremme kulturen som valgkampsak. Miljøpartiet De Grønne har hentet inn «De fire store» fra norsk rock for å spille for seg. Og Bård Vegar Solhjell har hentet inn underskrifter fra nesten 40 kunstnere og akademikere for å sikre sin plass på Stortinget etter valget.

Kulturkampen lanseres i kveld klokka 17:00 på Kulturhuset i Oslo. Arrangementet streames på db.no

ER MED: Forfatter Vidar Kvalshaug. - Jeg er egentlig Venstremann. Venstre gikk imot bokloven, som angår min bransje sterkt. Det er et godt argument for å stille opp, at ikke bokbransjen skal havne i samme uføret som musikkbransjen har havna i. At det blir lagt rammer for å ta vare på norsk språk og litteratur. Bibliotekene er en annen god grunn. De rødgrønne vil styrke biblioteksektoren. - Bokloven er noe som står og dirrer mellom de to regjeringsparadigmene. Arbeiderpartiet har banka den igjennom, men den vil ikke bli iverksatt av en blåblå regjering. Jeg mener grensen går mellom FrP og de andre. - Blir det Høyre-regjering skal vi leve godt med det, men kommer FrP i sentrale posisjoner som berører kulturlivet, det går ikke. Foto: Torbjørn Berg
ER MED: Skuespiller Petronella - Jeg synes det er naturlig at jeg er engasjert i det som har med mitt arbeid og interessefelt å gjøre. Det er jo mitt fagfelt det gjelder. - Frp har ikke akkurat frontet kultur. Jeg frykter en underminering av kulturlivet, ved at tilskudd og støtteordninger forsvinner. Det vil prege kulturlivet i Norge. Jeg mener det er viktig å satse på kultur ? at det er det som binder oss sammen, både på høyt og lavt nivå.Foto: Håkon Eikesdal
ER MED: Filmanmelder og skuespiller Synnøve Macody Lund. - Eg skulle vel eigentleg ønske at eg slapp det. Men når det vert tydeleg at så mange parti ikkje nødvendigvis let kulturbudsjettet vekse i takt med statsbudsjettet, kjenner eg at det er naturleg å ta del i eit opprop på vegne av alle kulturarbeidarar. Likefullt meiner eg det er mykje som kan grundast i brytninga mellom kultur og næringsliv. Men det inneber jo nettopp at kulturen må få høve til å etablere sin rettmessige verdi frå grunnen av.- Vanskeleg å seie. Det blir vel mest som ein dystopisk mardraum. Litt ala Tim Burtons skildring av det skremmande konforme forstadslivet i Edward Saksehånd, berre utan subtil ironi og unik signatur. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN
ER MED: Forfatter Roy Jacobsen. - Jeg synes det som er gjort av kulturdepartementet under den sittende regjeringen er noe av det mest positive som har skjedd på kulturfronten de siste årene. At en prosent av nasjonalbudsjettet går til kultur, er en kultur-nasjon som Norge verdig.- Jeg frykter mindre satsing på kultur, rett og slett. Personlig er jeg jo også en sterk tilhenger av bokloven, og jeg har hørt at både Høyre og Frp har sagt at de vil fjerne den. Foto: Hans Petter Sørensen
ER MED: Skuespiller Gørild Mauseth. - Det går ikke an å la vær. En kan ikke være likegyldig til vår identitet. Tenkt på alle våre forfattere, poeter, filmskapere, komponister. Vi trenger de som var, og de som er, og vi trenger de som kommer. Det er veldig viktig, som å ha surstoff. - Verste vil være om det blir som i Italia der alt er blitt privatisert og turistifisert. Og står og faller rundt det som ikke blir tatt vare på også av det offentlige. det er veldig om man ikke. Jeg frykter at det letteste å kutte i er kulturen, og at en borgerlig regjering heller vil prioritere andre ting, som helsevesenet. Vi trenger begge deler. Jeg velger å ikke tro at det kan gå an å kutte i kulturen, og vil heller å si hvor viktig det er å ha det. Jeg regner med at det ikke kan prioriteres bort i et demokratisk samfunn. FOTO: HENNING LILLEGÅRD
ER MED: Sjef for Riksteateret og tidligere kulturminister (Ap) Ellen Horn. - Helt siden jeg selv var kulturminister, har jeg vært opptatt av Kulturløftet og målet om at 1 prosent av nasjonalbudsjettet skal gå til kultur ? og nå er vi der! Det er resultat av en klar prioritering, politisk vilje og stor innsats, og er rett og slett imponerende. Klart jeg vil kjempe videre!- Jeg tror ikke norsk kulturliv går under med et nytt regime, men jeg vet at Frp er mest opptatt av at markedet skal bestemme. Og jeg frykter at de vil kvele mediemangfoldet. Foto. Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
ER MED: Artist Lise Karlsnes. Foto: Nina Hansen
ER MED: Skuespiller Agnes Kittelsen. Foto: Nina Hansen
ER MED: Skuespiller Sven Nordin. Foto: Anita Arntzen
ER MED: Artist Åge Aleksandersen. Foto: Lars EIvind Bones
ER MED: Forelegger og styreleder i NRK William Nygaard. Foto: Lars Eivind Bones
ER MED: Skuespiller Ingrid Bolsø BerdalFoto: Steinar Buholm

• Les også: De rødgrønne har fått konkurranse om kulturfolkets støtteerklæringer. Det styrker engasjementets troverdighet.

«Kulturkampen»
Bevegelsen «Kulturkampen» kjemper for å fremme kultur som en viktig valgkampsak frem mot valget. Hittil har nesten 300 kunstnere, skuespillere, musikere og andre kulturarbeidere signert et opprop som støtter de rødgrønnes kulturløfte om at 1 prosent av nasjonalbudsjettet skal brukes på kultur.

- Vi vil sette fokus på kulturpolitikken, og skape et stortingsflertall der vi er sikret økte kulturbevilgninger framover, sier Arnfinn Bjerkestrand, nestleder i Kulturrådet og initiativtaker bak «Kulturkampen».

På lista finnes blant andre forlegger og styreleder i NRK William Nygaard, skuespillerne Frank Kjosås og Sven Nordin, forfatterne Tom Egeland, Erik Fosnes Hansen, Hans Olav Lahlum og Roy Jacobsen. Også musikkbransjen er godt representert, med navn som Jan Fredrik Karlsen, Morten Abel, Jonas Alaska og Lise Karlsnes.

- Det har vært veldig lett å få folk med. Vi representerer en bredde innen kulturlivet. Noen få har sagt nei, og det har vi respekt for, forteller Bjerkestrand.

Kulturpolitikken
Noen av kulturpersonlighetene på lista traff Dagbladet foran Nationaltheatret for å snakke om hva de er opptatt av framover.

- Jeg er her for å fremme et ønske om at når man stemmer, så skjenker man en tanke til hva de ulike partiene står for i kulturpolitikken, sier forfatter Tom Egeland.

Egeland sier det er en god del han frykter at vil endre seg i kultur-Norge ved en eventuell borgerlig regjering — blant annet bokloven, som Høyre har varslet at de vil stoppe.

- Frp har jo også med kraft argumentert for et mer kommersielt kulturliv. Jeg mener vi ikke kan overlate kunst og kulturlivet til markedskreftene. Mange av dagens store forfattere, som Lars Saabye Christensen, Roy Jacobsen og Herbjørg Wassmo, har en gang vært ukjente forfattere. De har kunnet utvikle seg til folkekjære forfattere takket være norsk kulturpolitikk, sier han.

- Lite troverdig
Høyres kulturpolitiske talsperson, og storfavoritt til å ta over kulturministerstolen om det skulle bli borgerlig flertall etter valget, Olemic Thommessen, er ikke bekymret for oppropet fra kulturlivet.

- Jeg ser på dette som et valgkamputspill for regjeringspartiene. Kulturlivet har lite å frykte med Høyre i regjering. Vi har hatt gode kulturbevilgninger gjennom hele den siste stortingsperioden, og har stemt for hver eneste krone i Kulturløftet så langt, sier Thommessen.

ENGASJERT: Initiativtaker og nestleder i kulturrådet Arnfinn Bjerkestrand, forfatter Tom Egeland, skuespiller Petronella Barker og forfatter Vidar Kvalshaug. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ENGASJERT: Initiativtaker og nestleder i kulturrådet Arnfinn Bjerkestrand, forfatter Tom Egeland, skuespiller Petronella Barker og forfatter Vidar Kvalshaug. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Han mener konfliktlinjene i kulturpolitikken handler om andre ting enn penger. Blant annet trekker han fram maktspredning som et viktig punkt.

- Jeg tror ikke dette betyr at hele kulturlivet på alle punkter støtter opp om regjeringens politikk. Deler av kulturlivet som i distriktene, filmindustrien og mange andre områder imøteser en politikk som vil handle mer om vekst nedenfra enn styring ovenfra.

- Jeg tror dette kommer til å samle mange likes på Facebooksiden fra folk som uansett ville stemt rødgrønt. Jeg ser på dette som et stunt fra Bjerkestrand som partiaktør, selv om det framstår partinøytralt. Det er lite troverdighet i det.

MDP og SV
Neste helg samler også Miljøpartiet De Grønne for første gang rockebandene som ofte omtales som «De fire store fra åttitallet» — DumDum Boys, De Lillos, Valentinerne og Michael Krohn fra Raga Rockers — på samme scene. Konserten har fått tittelen «Lyden av grønt gjennombrudd», og alle bandene stiller opp gratis.

- Idealismen er jo en av grunnene til at jeg støtter dem, for idealisme i politikken synes jeg det er lenge siden vi har sett, rett og slett. Og Så mener jeg jo at det er den viktigste politiske saken, egentlig hevet over partipolitikk, forteller Aslak Dørum i Dumdum Boys.

MOBILISERER:  Akademia og kultur mobiliserer for SV og Bård Vegar Solhjell. Her med professor Bernt Hagtvet, som støtter oppropet. Foto. Nina Hansen
MOBILISERER: Akademia og kultur mobiliserer for SV og Bård Vegar Solhjell. Her med professor Bernt Hagtvet, som støtter oppropet. Foto. Nina Hansen Vis mer

Samtidig organiserer kulturfolk i Akershus seg i et opprop for miljøvernminister Bård Vegar Solhjell som står i fare for å havne utenfor Stortinget etter høstens valg. 36 kunstnere og akademikere har så langt signert oppropet.

- De er en kompetent regjering. Vi må huske at de har reddet landet gjennom en alvorlig økonomisk krise. Det er ikke nok å kaste noen fordi at de har sittet lenge, sier professor Bernt Hagtvet, og legger til at det er viktig at Ap har et parti til venstre for seg.

Liten påvirkning
Førstelektor ved Markedshøyskolen Karl Fredrik Tangen mener kultursaker ofte har vanskelig for å få gjennomslag i valgkampen. Han tror heller ikke mobiliseringer i kultur-livet påvirker valget i særlig grad.

- Problemet er ofte at saken framstår som at man kjemper for egne saker. Kulturkamp for kulturstøtte, fra de som mottar kulturstøtte, det kan lett bli for nært, sier han.

- Hadde Kulturkampen noen effekt i 2009?

SKEPTISK: Førstelektor ved Markedshøyskolen, Karl Fredrik Tangen, tror ikke mobiliseringen fra kulturarbeiderne vil få noe betydelig utslag på valgresultatet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix
SKEPTISK: Førstelektor ved Markedshøyskolen, Karl Fredrik Tangen, tror ikke mobiliseringen fra kulturarbeiderne vil få noe betydelig utslag på valgresultatet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix Vis mer

- Det ga retning for regjeringens kulturpolitikk, men flyttet få stemmer, sier han.

Tangen har imidlertid tro på mobiliseringer som konserten til Miljøpartiet De Grønne.

- Det er et kraftfullt arrangement — ikke fordi det kommer folk for å se på, men fordi det får partiet til å virke som et ordentlig parti i større grad, ikke bare et eksentrikerparti. Konserten, og musikerne, bidrar til å legitimere partiet, sier han.

IKKE BEKYMRET: Høyres kulturpolitiske talsperson, Olemic Thommessen, sier han ser på Kulturkampen som et valgkamputspill. Foto: Nina Hansen
IKKE BEKYMRET: Høyres kulturpolitiske talsperson, Olemic Thommessen, sier han ser på Kulturkampen som et valgkamputspill. Foto: Nina Hansen Vis mer
SPILLER FOR MDG: Miljøpartiet De Grønne har fått «De fire store» fra norsk rock til å spille for seg. Bassist Aslak Dørum i Dumdum Boys mener miljøsaken er den viktigste politiske saken. Foto: Frank Karlsen
SPILLER FOR MDG: Miljøpartiet De Grønne har fått «De fire store» fra norsk rock til å spille for seg. Bassist Aslak Dørum i Dumdum Boys mener miljøsaken er den viktigste politiske saken. Foto: Frank Karlsen Vis mer