Kultur-Norge støtter Giske

Er sterkt uenig i Unge Høyre-lederens utspill om kulturministeren.

(Dagbladet.no): - Dette er tydeligvis en ny kar som vil har PR, og som bruker navnet mitt, selv om jeg strengt tatt ikke har noe med saken å gjøre.

Artist og låtskriver Mira Craig er ikke videre fornøyd med å bli nevnt i tildredelsestalen til den ferske Unge Høyre-lederen Henrik Asheim på søndag. Da sa han at Trond Giske «tror jobben hans er å klå på Mira Craig». Det får artisten til å reise bust.

- Kanskje han gikk tom for argumenter, hva vet jeg - men dette er ikke politikk, det er barnehage.

- Større tempo

Asheim begrunnet utspillet med at Giske så ut til å fokusere vel mye på de glamorøse oppgavene, og at grovarbeidet fikk lide for det. Synet finner lite gehør i sektoren.

Gunnar Germundson, leder i Dramatikernes forbund, er fornøyd med kulturministerens innsats.

- Asheim er vel på jakt etter å score poeng med dette, men for oss har Giske vært bra, sier Germundson, som mener at Giske har innvolvert aktørene i kultursektoren på en annen måte enn tidligere.

- Ting går i et mye større tempo, og det er ikke bare tomt prat. Giske har kulturløftet i bånn, en vesentlig satsing, det er friske penger på bordet og stor tillit til at han kan levere.

ENGASJERT: Sentrale representanter for Kultur-Norge slår ring om Trond Giske og avviser kritikken fra den nye unge Høyre-lederen. Foto: Thomas Rasmus Skaug
ENGASJERT: Sentrale representanter for Kultur-Norge slår ring om Trond Giske og avviser kritikken fra den nye unge Høyre-lederen. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Vrøvl

Forbundsleder i Norsk Skuespillerforbund, Agnete Haaland, er ikke nådig i sin karakteristikk av Asheims utspill.

- Det er vrøvl! Trond Giske er den beste kulturministeren vi har hatt på årtier. Han er ikke bare synlig på festivaler, han har gitt oss et historisk løft i statsbudsjettene. Han må måles for rammebetingelsene han har kjempet frem for kultur-norge. Dette er et latterlig utspill, og Unge Høyre-lederen kan ikke ha peiling på kulturpolitikk.

- Henrik Asheim, i gårsdagens intervju sier du at Giske nedprioriterer de mindre glamorøse oppdragene, slik som Dissimilis-festivalen. Er det noen andre arrangementer eller tiltak der du savner Giskes tilstedeværelse?

- Nå har ikke jeg oversikt over møteplanene til Giske. Festivaler er viktig, men jeg savner at ministeren gir oppmerksomhet til breddekulturen.

- Men du har sagt at kulturlivet selv mener at de mindre glamorøse oppdragene nedprioriteres. Hvem er det du viser til her?

- Det er først og fremst oppslaget med Dissimilis jeg tenker på. De følte seg forbigått av ministeren. Kulturlivet burde diskutere sentraliseringen av norsk kulturliv ved blant annet å gjøre flere festivaler til knutepunktfestivaler der politikere får plasser i styret. Politikken har fått for mye makt over kulturlivet.

- Sentralisering er uheldig

Kultur-Norge støtter Giske

- Giske har lagt fram like mange stortingsmeldinger siste året som sin Valgerd Svarstad Haugland, hans forgjenger, la frem på fire år. Departementets budsjett har økt med tre ganger så mye under Giskes tre første budsjetter sammenliknet med Hauglands tre første budsjetter som kulturminister. Vitner ikke dette om at han får gjort mer enn å dra på festival?

- Jo, Giske gjør mye. Han er ikke den verste kulturministeren vi har hatt, men sentraliseringen av kulturlivet er veldig uheldig.

- Men det har vel ikke noe å gjøre med hvor mange festivaler Giske besøker?

- Nei, for så vidt ikke. Men det er nå media har gjort ham til partyminister. Jeg står inne for det jeg sagt.

- Din forgjenger, Torbjørn Røe Isaksen, skrev i et leserinnlegg i mars at debatter «er avhengig av politikere som blir flinkere til å treffe ballen før mannen». Representerer dine uttalelser i denne saken et profilskifte i Unge Høyres ledelse?

- Nei, på ingen måte. Dersom Giske synes uttalelsen om at han klår på Mira Craig var kjip, så beklager jeg det, men jeg tror han tåler såpass.

OPPSIKT: Det vakte oppsikt da Trond Giske lot Mira Craig sitte på skuldrene hans under konserten til The Killers på Hovefestivalen i fjor.