Kultur-Norge tok farvel med Carl Nesjar (94)

- Som å miste en far.

TOK FARVEL: Morten Krogvold var en nær venn av kunsteren Carl Nesjar. - Han var evig søkende og nysgjerrig, sier Krogvold om Nesjar. Alle foto: Berit Roald / NTB scanpix
KULTURMINISTEREN: Kulturminister Thorhild Widvey (H) var tilstede da Carl Nesjar ble bisatt i Bøler Kirke i Oslo.
ANKOMMER KIRKEN: Forfatter Tove Nilsen ankom kirken i høljende regn.
EN STOR KUNSTNER: Carl Nesjar ble 94 år gammel. Foto: Harald Flor / Dagbladet

Flere kulturpersonligheter og statsråd Thorhild Widvey (H) var blant dem som tok farvel med kunstneren Carl Nesjar i Oslo tirsdag.

- Det er som å miste en far eller mor, sier fotograf Morten Krogvold.

- Evig søkende Han var med å bære kisten med sin avdøde venn ut av Bøler kirke etter bisettelsen.

- Han var evig søkende og nysgjerrig helt til det siste, sier Krogvold til NTB.

Han forteller at Nesjar har betydd mye for ham både personlig og kunstnerisk siden de to traff hverandre for 40 år siden. Begge har bodd i kunstnerkolonien på Bøler.

Hundre prosent kunstner - Han har lært meg hva arbeidsdisiplin er, kjærlighet, uselviskhet og det å være kunstner hundre prosent, ikke bare drive med kunst i ferien, sier han.

Bare tre dager før kunstneren døde i en alder av 94 år, drakk de to vennene vin sammen.

- Da var han utbrent, forteller Krogvold.

Fiolinist Arve Tellefsen og guttesopranen Aksel Johannes Rykkvin bidro med musikalske innslag under bisettelsen. Verker av Johann Sebastian Bach og folketoner fylte det lyse og moderne kirkerommet.

Anerkjent kunstner Nesjar var en internasjonalt anerkjent kunstner. Likevel var tirsdagens seremoni av det personlige slaget. Kulturminister Widvey var til stede, men holdt ikke noen tale.

- Det var en flott avskjed med en stor kunstner, sa hun etter bisettelsen.

- Han var stor hjemme og ikke minst var han en av våre kunstnere som var mest kjent internasjonalt, sier hun om Nesjars betydning.

Pablo Picasso Widvey trekker spesielt fram samarbeidet med Pablo Picasso, som blant annet resulterte i utsmykningen av Y-blokka i Regjeringskvartalet.

Nesjar ga tydelig uttrykk for at han mislikte regjeringens beslutning om å rive bygningen.

- Han var sterkt engasjert, av naturlige grunner. Og jeg er veldig glad for at kommunalministeren har tatt nødvendig initiativ og er i god dialog med arvingene og at dette vil bli tatt vare på, sier Widvey.

Larvik - New York Nesjar ble født i Larvik i 1920, men vokste delvis opp i New York. Han fikk sin utdannelse både i Oslo under krigen, i København, New York og Paris.

Han arbeidet svært variert og skapte både malerier, fotografier, skulpturer, relieffer og fontener.

Hans oppfinnelse naturbetong, en blanding av mørtel og naturstein, er brukt i utsmykning både i Norge og utenlands.

I Norge var han del av en krets av abstrakte kunstnere. Det var også hans tidligere kone Inger Sitter, som døde tidligere i år.

Siden 1995 var Nesjar gift med kunsthistorikeren Sylvia Antoniou Nesjar.

(NTB)