Kultur-Norge vil ikke ha dårlige nyheter

- Ingen etterspørsel etter kritisk forskning på kultur.

IKKE-TEMA: - Jeg har fått beskjed om at negativ forskning er samfunnsskadelig, fordi det kan svekke finansieringen av kultur, sier forsker Knut Vareide. Dette bildet er tatt på Øyafestivalen i fjor. Foto: Eirik Helland Urke
IKKE-TEMA: - Jeg har fått beskjed om at negativ forskning er samfunnsskadelig, fordi det kan svekke finansieringen av kultur, sier forsker Knut Vareide. Dette bildet er tatt på Øyafestivalen i fjor. Foto: Eirik Helland UrkeVis mer

- Det er ingen som vil finansiere kritisk forskning på kultur, det er kun hallelujaforskning det er oppdrag for, sier forsker Knut Vareide.

I forskningsrapporten "Skaper kulturen attraktive steder?" fant han ved hjelp av en analyse at kulturtilbudet i norske kommuner ikke betyr så mye for fraflytting, som det har blitt trodd tidligere.

- I etterkant har jeg fått beskjed av enkelte om at negativ forskning er samfunnsskadelig fordi det kan svekke finansieringen av kultur, sier Vareide til Dagbladet.

Han mener at mange i kulturfeltet ikke er reelt interessert i kunnskap, men i det som kan føre til økt satsning på kultur.

- Kan vi stole på forskningen da?, spør han i en kronikk i nettavisen for norsk musikkliv, ballade.no.

- Han har ikke belegg
- Jeg er enig i at vi trenger mer kritisk kulturforsking, men kulturforskere bør vokte seg for å komme med rene karakteristikker som de ikke har belegg for, sier Anniken Huitfeldt til Dagbladet.

KRITISK: Forsker Knut Vareide mener kritiske forskere ikke får oppdrag innen kultursektoren. Foto: Telemarksforskning
KRITISK: Forsker Knut Vareide mener kritiske forskere ikke får oppdrag innen kultursektoren. Foto: Telemarksforskning Vis mer

Leder i Kulturrådet, Yngve Slettholm, synes det er beklagelig om situasjonen er slik Vareide beskriver.

- På lik linje med at kunstnere er frie, må forskere være frie. Oppdragsforskning kan ikke iverksettes for å få en viss type resultater, sier han.

Slettholm mener kulturlivet og politikken er tjent med å få et riktig bilde.

Bortkastede penger
Vareide er også kritisk til ressursene som blir brukt til ringvirkningsanalyser, som han mener har til hensikt å legitimere utbygging av kulturtilbud.

- Det er dyrt og vanskelig å lage ringvirkningsanalyser. Den sier noe om aktiviteten det året du målte ringvirkningene, men ikke noe om året før, og året etter, sier han.

Vareide mener det ikke er effektiv bruk av verken penger eller forskning.

PEKEFINGER: Kulturminister Anniken Huitfeldt mener kulturforskere bør vokte seg for å komme med karakteristikker de ikke har belegg for. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
PEKEFINGER: Kulturminister Anniken Huitfeldt mener kulturforskere bør vokte seg for å komme med karakteristikker de ikke har belegg for. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Hvorfor brukes ikke økonomien på å lage et godt kulturtilbud, i stedet for å forsøke å legitimere kultursatsingen?, spør han.

- Nødvendig for gjennomslag
Slettholm mener det er viktig med ringvirkningsanalyser for kultur. 

- For å få gjennomslag i den politiske debatten, må en være forberedt på å forklare hvorfor man satser milliardbeløp på kultur, sier han.

Kulturrådslederen forklarer at egenverdien til kultur ikke holder når sektoren skal konkurrere med skole, helse og vei.

- Vi må rette blikket utover for å få til satsning på kultur. Nytteverdien gjennom den økonomiske- og samfunnsmessige effekten er også viktig, sier Slettholm.

SER UT: Leder i Kulturrådet, Yngve Slettholm, mener det er viktig å vise hele bildet for å få gjennomslag for kulturpolitikk.
Foto: Lars Eivind Bones
SER UT: Leder i Kulturrådet, Yngve Slettholm, mener det er viktig å vise hele bildet for å få gjennomslag for kulturpolitikk. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer