Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kultur-retur

Ingress

Meninger

«Et godt budsjett har blitt enda bedre», uttalte kulturminister Thorhild Widvey til nettstedet Kampanje fredag ettermiddag under tittelen «- Vi er ikke noen vingler». Hun kunne like gjerne sagt «et godt budsjett har blitt helt annerledes». For selv om forliket mellom regjeringspartiene og støttepartiene bare har flyttet på rundt 180 millioner kroner i kulturbudsjettet, har en lang rekke viktige profilsaker fått en helt ny skjebne.

I mediepolitikken er det nærmest full retrett. Det var ventet at kuttet i pressestøtten på 50 millioner kroner ville bli reversert, men dette er andre år på rad hvor den borgerlige regjeringen har måttet gi seg på kutt i denne ordningen. Vil de prøve igjen neste år?

Det er gledelig, men litt overraskende, at også forslaget om åtte prosent mediemoms er blitt parkert. I stedet blir det nullmoms, slik det er flertall for på Stortinget. Nullmomsen skal nå notifiseres hos ESA, overvåkningsorganet for EØS-saker. Regjeringens fikenblad er at lavmomsen på åtte prosent blir løsningen, dersom ESA sier nei til nullmoms.

Det er enda mer overraskende at regjeringen ga etter i spørsmålet om NRK-lisensen, selv om det ikke gir seg utslag direkte i budsjett-tallene. Her ba riktig nok NRK om 73 kroner, og forhandlingene med regjeringspartnerne sørget bare for 25. Men regjeringen ville gi dem null, og dermed har altså den gitt etter i de tre klart viktigste sakene på mediefeltet - som også var det mest kontroversielle i kulturbudsjettet. Vi må riktig nok ikke glemme at det store slaget om NRK kommer i forbindelse med stortingsmeldingen om allmennkringkasteren til våren. Her er allerede debatten i gang.

Men også flere andre saker ble reversert i forhandlingene. Litteraturhusene er igjen inne på statsbudsjettene, i tillegg til den kulturelle spaserstokken. Det er ingen grunn til å beklage dette, snarere tvert i mot. Men det gir grunnlag for litt undring. Enten har regjeringspartiene tenkt at det er en god idé å la støttepartiene få en tung hånd på rattet i kulturpolitikken, eller så er dagens regime i kulturdepartementet uvanlig svakt. Uansett er det et godt utgangspunktet for forhandlinger også neste gang kulturbudsjettet skal inn til behandling i stortinget. KrF og Venstre kan trygt pønske ut noen forslag til neste år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling