DEBATT

Det europeiske kulturarvåret:

Kulturarven i Norge har blitt til i møte med andre kulturer

I år markeres kulturarvåret i hele Europa. Vi håper det kan spore til refleksjon om hvordan kultur oppstår.

DANS: Når det danses reinlender i leikarringen, så er heller ikke det bare norsk. Navnet på dansen kan tyde på at den kommer fra Rhinland. Den er også i slekt med den skotske dansen schottische, også omtalt som tysk polka. Her i et bryllup i Ulvik i Hardanger i mai 1954. Foto: Finn Norstrøm/Riksarkivet/Billedbladet NÅ.
DANS: Når det danses reinlender i leikarringen, så er heller ikke det bare norsk. Navnet på dansen kan tyde på at den kommer fra Rhinland. Den er også i slekt med den skotske dansen schottische, også omtalt som tysk polka. Her i et bryllup i Ulvik i Hardanger i mai 1954. Foto: Finn Norstrøm/Riksarkivet/Billedbladet NÅ. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Av Inga Bolstad, riksarkivar, Jørn Holme, riksantikvar, Aslak Sira Myhre, direktør Nasjonalbiblioteket, Kristin Danielsen, direktør Kulturrådet, Toril Skjetne generalsekretær Kulturvernforbundet

I vår digitale hverdag er det bare båndbredden som bestemmer hvor raskt ny kunst, musikk og litteratur blir tilgjengelig for oss. Vi reiser også mer, opplever nye kulturer og nye kulturuttrykk. I tillegg blir Norge stadig mer flerkulturelt. Dagens kulturmøter blir til morgendagens kulturarv. Det vi tenker på som typisk norsk i dag, var kanskje ikke like typisk for 100 år siden.

Det europeiske kulturarvåret markeres med slagordet «Where the past meets the future». Det europeiske kulturarvåret blir også markert i Norge, i samarbeid mellom Riksantikvaren, Nasjonalbiblioteket, Kulturrådet, Arkivverket og Kulturvernforbundet. Konseptet for de norske markeringene er: «Typisk norsk – ikke bare norsk». Kulturarven i Norge er et resultat av gjensidige og kontinuerlige påvirkninger, kunnskap og impulser fra andre kulturer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer