- Kulturboikott vil gjøre vondt verre

Nikolaj Znaider og Saleem Abboud Ashkar er musikere i verdenstoppen, israelske statsborgere og spiller sammen i Bergen i dag og i neste uke. De har ingen tro på kulturboikott av Israel.

SAMSTEMTE: Nikolaj Znaider (bak) og Saleem Abboud Ashkar er enige om det meste, både musikalsk og i forhold til konflikten mellom Israel og palestinerne. Under Festspillene i Bergen spiller de Schumann med Bergen-Filharmonien, både som solister og dirigenter for hverandre. 
Foto: Terje Mosnes
SAMSTEMTE: Nikolaj Znaider (bak) og Saleem Abboud Ashkar er enige om det meste, både musikalsk og i forhold til konflikten mellom Israel og palestinerne. Under Festspillene i Bergen spiller de Schumann med Bergen-Filharmonien, både som solister og dirigenter for hverandre. Foto: Terje Mosnes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BERGEN (Dagbladet): - Da måtte den begynne med å avlyse konsertene våre. Jeg er dansk, Saleem er palestiner, men vi har israelske statsborgerskap, begge to, sier Nikolaj Znaider.

- Jeg er palestiner, men jeg kjenner Israel fra innsida, på godt og vondt, sier Saleem Abboud Ashkar.

- Det er vanligvis hos kulturelt bevisste mennesker at du finner de moralsk verdige og politisk kloke oppfatningene om hvordan morgendagens palestinske og israelske samfunn bør bli. En kulturboikott vil ramme still motsatt av sin hensikt.

Bytter roller I kveld dirigerer Nikolaj Znaider to Schumann-symfonier med Bergen-Filharmonien under Festspillene. Når han i løpet av konserten også stiller som solist i samme komponists fiolinkonsert, overtar Ashkar dirigentpinnen. Onsdag er rollene byttet, da dirigerer Znaider ytterligere to symfonier samt Schumanns klaverkonsert - med Ashkar som solist.

De to jevngamle vennene er enige om at kulturboikott overfor Israel bare vil svekke de israelske kreftene som står for en liberal og humanistisk fundert politikk overfor palestinerne.

- Det skjer en stadig sterkere polarisering i det israelske folkets syn på hvordan forholdet til palestinerne kan bedres og normaliseres. Men det ligger mange ulike hensyn bak, og skal omverdenen presse på, må det gjøres riktig. Hvis ikke, vil slikt press bare gjøre vondt verre, sier Znaider.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.