Statsbudsjettet kultur - overraskende lite til frivillighet

Kulturbudsjettet får slakt: - Betonggrått budsjett. Det klart svakeste denne perioden

Bård Vegard Solhjell tordner mot dagens kulturbudsjett. 

SKUFFET OVER KULTURBUDSJETTET: Kulturpolitisk talsmann i SV, Bård Vegar Solhjell, slakter årets kulturbudsjett.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SKUFFET OVER KULTURBUDSJETTET: Kulturpolitisk talsmann i SV, Bård Vegar Solhjell, slakter årets kulturbudsjett. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er et betonggrått budsjett på kultur. Det klart svakeste denne perioden, tordner Bård Vegard Solhjell, kulturpolitisk talsmann i SV.

I dag ble regjeringens forslag til statsbudsjett lagt fram, og med det forslaget til kulturbudsjett fra kulturministeren. Det er på til sammen 13,5 milliarder kroner. Dette er 465 millioner kroner høyere enn 2016, og en økning på 3,6 prosent, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) i sin digitale framstilling av budsjettet. Hun skal ha «kulturell og kreativ næring, kulturarv og tilrettelegging for flere finansieringskilder til kulturlivet» som sine statsningsområder.

Bård Vegard Solhjell, kulturpolitisk talsmann i SV, er imidlertid ikke nådig i sin dom over budsjettet til kulturministeren.

- Mediepolitikken er uambisiøs og grå, som om regjeringa bare vil se på det som skjer, sier han og legger til:

- Frivillighet taper, mot alle odds, i en tid da frivillighet burde vært en hovedsatsing i integreringspolitikken. Kulturpolitikken er ellers uten større satsinger, og uten en klar retning, sier den erfarne politikeren da han møter Dagbladet i vandrehallen på Stortinget.

Skuffet over potten til frivillighet

Generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge er også skuffet over potten satt av til frivillighet. Budsjettet setter av 1,32 milliarder kroner til momskompensasjon. Det betyr at organisasjonene vil få mindre av sine momsutgifter kompensert.

- Regjeringen har mange fine ord om frivillighetens betydning i Norge. Likevel viser de ikke vilje til å satse på frivilligheten når det virkelig gjelder. Dette er det dårligste frivillighetsbudsjettet på mange år, skriver Slotterøy Johnsen i en pressemelding.

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) protesterer også høylytt mot at verken grunnstøtten til barne- og ungdomsorganisasjonene eller momskompensasjonsordningen for frivilligheten økes nok til å ta igjen prisveksten.

- Med dette frivillighetsbudsjettet er det ikke rart at kulturminister Linda Hofstad Helleland har reist til Vatikanet. Dette er fullstendig ambisjonsløst, sier styreleder i LNU, Stian Seland i en epost til Dagbladet og legger til:

- Bare i fjor vokste barne- og ungdomsfrivilligheten voldsomt, samtidig står støtten til organisasjonene stille. Når flere må dele på den samme kaka, sier det seg selv at det blir mindre til noen. I realiteten stikker regjeringen kjepper i hjulene for organisasjonenes videre vekst, sier Seland.

Mer næringsminister enn kulturminister

Statsbudsjettet ble lagt fram torsdag uten kulturminister Linda Hoftad Helleland (H). De ulike statsrådene deltar vanligvis på presentasjonen av egne budsjetter, men i år skal Helleland isteden innlede på konferansen «Sport at the Service of Humanity» i Vatikanstaten.

- Her er kulturministeren mer næringsminister enn kulturminister, sier Agnes Moxnes, NRKs kulturkommentator om årets forslag til statsbudsjett.

Ifølge Moxnes handler den mest spennende delen av statsbudsjettet om å gjøre verden til et marked for norsk kulturindustri. 70 millioner er satt av til forskjellige tiltak for å gi gass i kulturnæringene, noe insentivordningen for utenlandsk film og tv er en del av.

- Det blir spennende å se om de klarer å skape nye Kygoer, Nesbøer eller Tyldumer, Budsjettet viser at man ser til Sverige og Danmark. Det er godt tenkt, sier Moxnes.

Manglende signaler

Når det gjelder resten av budsjettet er hun likevel ikke overbegeistret.

- Det er litt slapt. Medieområdet er inne i en dyp krise. Det er en tid hvor man trenger signaler fra departementet om hva som skal være styrende for norsk mediepolitikk, sier hun.

Ifølge Moxnes vil også den smale kulturen få det vanskeligere.

- Nå har vi hatt mange år med vekst i kulturbudsjettet. Når det nå stopper må hun (Linda Hofstad Helleland) gi tydelige signaler på hvor hun vil. Det ligger lite signaler i budsjettet om hvordan verden vil se ut framover, sier Moxnes.

LES OGSÅ: Slik svarer Hofstad Helleland på slakten: - At Jo Nesbø må til Sverige er en falliterklæring for Norge

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer