Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kulturbyråden slår fast: - Det nye biblioteket blir ikke et kjøpesenter

Kondomeriet skal ikke inn i det nye biblioteket til 2,9 milliarder.

LOVER BIBLIOTEK FRAMFOR BUTIKKER: Kulturbyråd Rina Mariann Hansen sier det nye Deichman-biblioteket ikke blir noe «shoppingmekka», slik kritikerne hevder. Foto: John Trygve Tollefsen
LOVER BIBLIOTEK FRAMFOR BUTIKKER: Kulturbyråd Rina Mariann Hansen sier det nye Deichman-biblioteket ikke blir noe «shoppingmekka», slik kritikerne hevder. Foto: John Trygve Tollefsen Vis mer

(Dagbladet): For to dager siden meldte Dagbladet at det nye hovedbiblioteket i Bjørvika kan få opptil 7.500 kvadratmeter til butikklokaler.

I en rapport er det utarbeidet ulike forslag til utleie i bygget, etter at byrådet varslet at de ønsket å leie ut deler av det nye biblioteket for å spare penger.

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) sier til Dagbladet at det nye biblioteket ikke skal bli et kjøpesenter.

- Det er ikke slik at vi skal lage et shoppingmekka framfor et bibliotek. De aktørene som leier seg inn i biblioteket skal være i tråd med byggets formål, og Diagonale er som kjent et bibliotekbygg, sier Hansen.

Bibliotek - ikke butikker Dermed avfeier hun muligheten til at butikker du vanligvis finner på et kjøpesenter plutselig leier seg inn i Oslo kommunes nye praktbygg til 2,9 milliarder.

I de to mest radikale alternativene fra Kultur- og idrettsbygg (KID) blir det foreslått å fylle hele underetasjen og førsteetasjen med næringslokaler til butikker, bevertning og/eller konferanser.

Arealene utgjør totalt 7.602 kvadratmeter. I det tredje alternativet er det kun de tre øverste etasjene som foreslås brukt til kontorlokaler, mens den nederste delen av bygget forbeholdes bibliotek.

- Jeg vil være klar på dette: Det skal ikke bli noe kjøpesenter i det nye Deichman. Vi har ingen planer om å la hovedelen av bygget gå til noe annet enn bibliotek, lover Hansen. 

Dermed blir det ikke plass til butikker som ikke kan direkte knyttes opp mot bibliotekdrift. 

Pust med magen  Onsdag fortalte Dagbladet at byrådet må vurderer å tegne om innsida i biblioteket, avhengig av hvilke aktører som skal leie seg inn. Det kan isåfall vise seg å bli en dyr affære. 

- Jeg kan ikke begripe hvordan Oslo kommune skal kunne leie ut opp mot 40 prosent av arealet uten å endre arkitektenes tegninger. Det er brukt årevis på å tegne et helhetlig bygg, med en logistikk og en flyt som er nøye gjennomtenkt. Forsvinner én seksjon til utleie, vil det påvirke hele biblioteket, fortalte tidligere sjef for Deichman, Liv Sæteren. 

Rina Mariann Hansen ber kritikerne, spesielt dem på høyresida som styrte byen før hennes parti tok over i oktober, puste med magen. 

- Det nye Deichmanske hovedbiblioteket blir et veldig flott og moderne bibliotek, et bygg Oslo sårt har trengt og som det har blitt jobbet med i 31 år. Dette blir et bibliotek, ikke et kjøpesenter, gjentar hun. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media