BLE LEID UT: Operaen i Bjørvika ble i begynnelsen av juli leid ut til et privat bryllup.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BLE LEID UT: Operaen i Bjørvika ble i begynnelsen av juli leid ut til et privat bryllup. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Kulturdepartementet hemmeligholder pris på rikingbryllup: - Utrolig

Støtter Operaen. 

(Dagbladet): Lørdag 2. juli stengte Den Norske Opera og Ballett sitt populære marmorbygg i Bjørvika for publikum, mens de åpnet både dører og tak for en privat bryllupsfest.

Den Norske Opera og Ballett har nektet å oppgi hva prisen på utleien var, noe juridiske eksperter overfor Dagbladet har uttalt at er lovstridig.

Dagbladet har påklaget avslaget for innsyn i leiedokumentene, og har nå fått avslag på innsyn fra Kulturdepartementet, som viser til offentlighetsloven paragraf 23, første ledd.

«Departementet legger avgjørende vekt på at offentliggjøring av kontraktsummen vil medføre fare for at forhandlingsposisjonen til Den Norske Opera og Ballett vil bli svekket i fremtidige forhandlinger om utleie av Den Norske Opera og Ballets lokaler», heter det i avslaget.

Åpner for spekulasjoner

Avslaget er også sendt til en rekke andre medier som har klaget på hemmelighold.

- Jeg syns det er ganske utrolig. Det handler om et offentlig bygg som skattebetalerne har betalt for. Jeg kan ikke se at hensynet til framtidige forhandlinger skal tillegges avgjørende vekt i et samfunn man gjentatte ganger har hevdet er bygget på åpenhet, sier offentlighetsekspert Gunnar Bodahl-Johansen til Dagbladet.

Han mener det eneste hensynet Kulturdepartementet her ivaretar er muligheten for å vurdere framtidige leietakere ulikt.

- Jeg syns dette er en uheldig praksis. Vi må kunne få vite hva et offentlig bygg leies ut for - også for å kontrollere hvordan man behandler de ulike leietakere, sier Bodahl-Johansen.

- Alt hemmeligholdet vil også åpne opp for spekulasjoner om at noen får særbehandling, sier han.

- Praktiserer alltid offentlighet

Flere kultureksperter reagerte på at Norges største kulturinstitusjon ble leid ut til en lukket fest.

Operaen er en offentlig finansiert institusjon, betalt av felleskapets penger. De er derfor pålagt å gi innsyn i sine økonomiske forhold, mente de.

Dagbladets operaanmelder, Ståle Wikshåland, synes det er merkelig at man begrunner avslaget med konkurransehensyn.

- Det eneste Operaen er i konkurranse med i denne saken er andre ekteskapsbyråer. Inngåelse av ekteskap er et stykke unna det huset var bygget for. Dette er veldig kuriøst, sier han.

Den Norske Opera og Ballett avviker fra andre store, norske kulturinstitusjoner hva gjelder åpenhet. Kommunikasjonssjef ved Nationaltheatret, Ida Margreta Halvorsen, opplyste tidligere denne måneden til Dagbladet at de som offentlig finansiert hus alltid praktiserer offentlighet rundt utleie av sine arealer.

- I løpet av det siste året har vi leid ut til blant annet arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og stiftelsen Tedx, som hadde et arrangement hos oss, sa Halvorsen.