Islamsk Råd Norge

Kulturdepartementet holder tilbake støtten til Islamsk Råd

Er i tvil om rådets virksomhet og rolleutøvelse ivaretas på en tillitvekkende måte.

GENERALSEKRETÆR: Mehtab Afsar er generalsekretær i Islamsk Råd Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GENERALSEKRETÆR: Mehtab Afsar er generalsekretær i Islamsk Råd Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kulturdepartementet holder tilbake støtten til Islamsk Råd. Det melder departementet selv i en pressemelding.

Der står det:

«Kulturdepartementet har besluttet å holde tilbake 2. rate av tilskuddet for 2017 på 650.000 kroner til Islamsk Råd Norge inntil videre.

Departementet har etter en helhetsvurdering kommet til at det er tvil om Islamsk Råd Norges virksomhet og rolleutøvelse ivaretas på en tillitvekkende måte.»

Islamsk Råd Norge fikk krass kritikk da de i mars ansatte en medarbeider som bruker nikab. Organisasjonen møtte tverrpolitisk svekket tillit, og førte til at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) kalte Islamsk Råd inn på teppet.

Norges største muslimske trossamfunn valgte å melde seg ut av Islamsk Råd som følge av ansettelsen.

Skal være brobygger

I pressemeldinga fra Kulturdepartementet står det at Islamsk Råd Norge får driftstilskudd for å være brobygger, paraplyorganisasjon og dialogpartner.

Videre heter det at en viktig forutsetning for at å ivareta disse funksjonene og oppgavene på en god og effektiv måte er at organisasjonen har tillit hos de som den er satt til å representere, samt politikere, myndigheter, samarbeidspartnere og samfunnet generelt.

- Departementet har et ansvar for at statlige tilskuddsmidler forvaltes på en forsvarlig måte. Dette handler om å etterse at driftstilskudd over KUDs budsjetter blir brukt i tråd med de formålene som Stortinget har bestemt, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland i en uttalelse.

Dagbladet har vært i kontakt med Mehtab Afsar, som generalsekretær i Islamsk Råd Norge. Han vil ikke kommentere saken umiddelbart, men sier at han straks vil komme med en uttalelse.

Nytt møte over sommeren

Tilskuddet til Islamsk Råd Norge utbetales to ganger i året. Forrige utbetaling var i februar. Det er altså juli-utbetalingen som holdes tilbake inntil videre.

Hofstad Helleland ba i mars juristene i Kulturdepartementet om å se på om Islamsk Råd fortsatt oppfylte betingelsene for å få statsstøtte.

- Jeg har bedt juristene i departementet se på om Islamsk Råd er i stand til å ivareta vilkårene for bevilgningen de har fått av et enstemmig Storting, sa kulturministeren da.

Departementet vil innkalle Islamsk Råd til et nytt møte over sommeren som et ledd i den videre saksbehandlingen.

- Ikke veldig beroliget

Etter forrige møte med organisasjonen kom Hofstad Helleland med følgende uttalelse:

- I invitasjonen til møtet understreket jeg behovet for å snakke om rådets rolle som dialogpartner og paraplyorganisasjon for muslimer i Norge. De var innstilt på å kun snakke om nikab, Leyla Hasic og ansettelsen. Jeg ble ikke veldig beroliget av dette møtet, sa kulturministeren til NTB.

Dette er ikke første gang støtten til Islamsk Råd holdes tilbake. Det samme skjedde i fjor, skriver NTB. Da ba kulturdepartementet om en redegjørelse om den interne situasjonen i rådet som følge av at hele styret gikk av i juni.

Islamsk Råd får i 1,3 millioner kroner i årlig statsstøtte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer