JAKTER NY DIREKTØR: Kulturdepartementet jakter på en ny direktør, med hjelp av et hodejegerfirma. De snor seg unna offentlighetsloven, mener kritikere. 
Foto: Lars Eivind Bones
JAKTER NY DIREKTØR: Kulturdepartementet jakter på en ny direktør, med hjelp av et hodejegerfirma. De snor seg unna offentlighetsloven, mener kritikere. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Kulturdepartementet snor seg unna loven

Et hodejegerfirma fortsetter i det skjulte å lete etter ny direktør til Kulturrådet. Kulturdepartementet omgår loven, og opptrer uryddig, mener kritikerne.

||| - Det er naturlig å tenke seg at noen av de som hadde tenkt til å søke lar det være - og heller venter med å søke til etter at søkerlisten er blitt offentlig, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk presseforbund.

15. juni ble stillingen som ny direktør i Kulturrådet lyst ut. Allerede ved utlysningen ble det gjort klart at hodejegerfirmaet Mercuri Urval ville hjelpe Kulturdepartementet og ministeren Anniken Huitfeldt med å finne den nye sjefen.

Lista med de ti søkerne som ble offentliggjort forrige uke ble av flere kritisert for å inneholde for få spennende kandidater. I samme omgang gjorde departementet det klart at Mercuri Urval vil fortsette arbeidet, og at flere søkere kan komme til å supplere lista.

Hemmelig dialog
Dersom Mercuri Urval finner en ny kandidat må denne søke stillingen offentlig. Men prosessen kan ikke kalles offentlig, i og med at søkeren og hodejegerfirmaet har vært i en hemmelig dialog.

Dagbladet kjenner til at dette arbeidet allerede er i gang.

- Dette er uryddig i forhold til de som allerede har søkt - og uheldig for systemet, sier Per Edgar Kokkvold.

Per Kvistad Uddu er tidligere utreder for Kulturdepartementet, og en av de åpne søkerne til direktørjobben.

- Prosessen blir mer lukket, og mer uklar. Jeg mener åpenhet er en styrke i det norske samfunnet, men vi som søkere må jo bare forholde oss til dette, sier Uddu.

Loven krever åpenhet
Offentlighetsloven krever åpenhet rundt søknader til offentlige stillinger. Skulle loven vært fulgt til punkt og prikke, ville ikke Kulturdepartementet ha kunnet skaffe flere søkere uten å lyse ut stillingen på nytt.

- Denne loven fungerer ikke, og man omgår den på en uheldig måte, sier tidligere hodejeger Elin Ørjasæter.

Hun har fra før argumentert for å gjøre slike søknadsprosesser lukkede. Et kontroversielt standpunkt, fordi det er i strid med prinsippene om offentlighet i forvaltningen.

Etablert praksis
- Jeg tror ikke at du finner en eneste ansatt i departementet som etter fire glass rødvin mener at loven fungerer, sier hun - og legger til at departementet likevel allerede har en god søker på den offentlige lista: Stein Slyngstad.

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt bekrefter at departementet har mulighet til å supplere søkerlista.

- Man kan spørre om dette er en fair ansettelsesprosess. Men etablert praksis er slik, antakelig fordi man lar hensynet til å få gode søkere veie tyngst, sier Bernt.

Kilder Dagbladet har vært i kontakt med mener nye kandidater kan være instituttleder ved Universitetet i Oslo, Svein Bjørkås, kulturrådsmedlem Arnfinn Bjerkestrand, tidligere KORK-sjef og Blå-gründer Martin Revheim og tidligere kulturministre som Turid Birkeland, Valgerd Svarstad Haugland og Anne Enger.