Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Aksel Waldemar Johannessen

Kulturetaten i Oslo takker nei til unik kulturskatt

- Det er en skandale.

EN SKANDALE: Haakon Mehren stiller ut Aksel Waldemar Johannessen-bilder i Oslo. Her sammen med filmregissør Nils Gaup, som skal lage film om arbeiderklasse-kunstneren. Kunstsamler Mehren mener det er en skandale at kulturetaten i Oslo og Munchmuseet takker nei til 20 bilder, og en million kroner i gave. Foto: Anders Grønneberg
EN SKANDALE: Haakon Mehren stiller ut Aksel Waldemar Johannessen-bilder i Oslo. Her sammen med filmregissør Nils Gaup, som skal lage film om arbeiderklasse-kunstneren. Kunstsamler Mehren mener det er en skandale at kulturetaten i Oslo og Munchmuseet takker nei til 20 bilder, og en million kroner i gave. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kulturetaten i Oslo kommune ønsker ikke å ta imot kunstsamler Haakon Mehrens 20 bilder av maleren Aksel Waldemar Johannessen. I tillegg ville han gi en million kroner til å dekke kostnadene ved overtakelsen.

Maleriene, som er verdsatt til et ukjent millionbeløp, ønsker Kulturetaten at kulturbyråden i Oslo takker nei til.

På høyde med Munch

- Det er en skandale av kommunen å ikke ta imot maleriene. Dette er kunst på høyde med Edvard Munch, sier Mehren.

Onsdag ettermiddag fattet styret i Oslo kommunes kunstordning vedtaket om å ikke ta imot gaven.

Saken går nå videre til kulturbyråden, som har det avgjørende ordet. Noen endelig avgjørelse vil neppe finne sted før til høsten.

- Ville brenne bildene

- Dette er en trist dag for Oslo og hele Norge. Jeg er ikke overrasket, men likevel skuffet. Dette var vel som forventet av en by som forsøkte å brenne bildene hans på 90-tallet, sier Mehren.

For to år siden tok kunstsamleren Haakon Mehren kontakt med Oslo kommune med et ønske om å donere 20 malerier av Aksel Waldemar Johannessen.

I to år har kommunen sittet på gjerdet og ikke visst hva de skal gjøre med milliongaven.

BØKER: Haakon Mehren har skrevet bøker om, og stilt ut, bilder av Aksel Waldemar Johannessen. Foto: Anders Grønneberg
BØKER: Haakon Mehren har skrevet bøker om, og stilt ut, bilder av Aksel Waldemar Johannessen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Jeg kom i 1990 ved en tilfeldighet over et tjuetalls malerier av Aksel Waldemar Johannessen på en låve i Bærum, sier Mehren. Bildene har vekket stor interesse blant flere museer rundt om i Europa.

Bejublet i Europa

Aksel Waldemar Johannesens kunst er vist i Dogepalasset i Venezia, og Leopold Museum i Wien. Filmregissør Nils Gaup planlegger en spillefilm om «den glemte arbeiderklassekunstneren».

- Edvard Munch var en større kunstner, den største vi har hatt, men Aksel Waldemar var en bedre maler. Det er synd at bildene ikke får en plass i det offentlige rom, sier Mehren.

- Hva skjer med bildene nå?

- Jeg er 80 år, og kan ikke holde på med dette i ti år til.

- Jeg har fått tilbud om å selge bildene til en amerikansk samler, men takket nei. Jeg håpet at bildene, som viser arbeiderklassens kår i Norge for hundre år siden, skulle få bli i Norge. Men nå vet jeg ikke lenger, sier Mehren.

Kunstfaglig begrunnelse

Mehren utelukker ikke at bildene kan plasseres hos ulike museer, men han hadde håpet at de skulle bli en del av Oslo kommunes kunstsamling.

I vedtaket heter det:

ENGASJERT: William Nygaard (t.v) og Georg Fredrik Rieber-Mohn har engasjert seg i forhandlingene med Oslo kommune. Haakon Mehren i midten. Foto: Anders Grønneberg
ENGASJERT: William Nygaard (t.v) og Georg Fredrik Rieber-Mohn har engasjert seg i forhandlingene med Oslo kommune. Haakon Mehren i midten. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

«Styret i Oslo kommunes kunstordning fattet i dag 13. juni 2018 vedtak om å følge Kulturetatens anbefaling. Styret innstiller til Byråd for kultur, idrett og frivillighet om å takke nei til kunstgaven.»

Sett av flere hundre tusen

Den kunstfaglige vurderingen som ligger til grunn er foretatt av flere kunsteksperter, blant andre Munchmuseets direktør Stein Olav Henrichsen, og konkluderer slik:

FILLEFRANS: - Ingen kunne male fillefranser, bomser, og de nederste på rangstigen i samfunnet som Aksel Waldemar Johannessen, sier Haakon Mehren. Foto: Anders Grønneberg
FILLEFRANS: - Ingen kunne male fillefranser, bomser, og de nederste på rangstigen i samfunnet som Aksel Waldemar Johannessen, sier Haakon Mehren. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

«Vår samlede konklusjon er dermed at både ut fra en kunstnerisk kvalitativ vurdering og med tanke på Munchmuseets eksisterende samlinger, er det gode grunner for ikke å ta imot Haakon Mehrens tilbud til Oslo kommune».

Aksel Waldemar Johannesens bilder har blitt sett av flere hundre tusen i Europa.

- De har også blitt sett av tusenvis her hjemme. I Norge blir han kalt «den glemte kunstneren» - i utlandet omtales han som en kunstner i verdensformat, sier Mehren, som føler seg motarbeidet av sterke kunstkrefter i hovedstaden.

«Svak og variabel»

Han er sterkt uenig med Muchmuseets kunstfaglige vurdering, som konkluderer:

«Vår konklusjonen mht. den kunstneriske kvaliteten på de 24 maleriene som er tilbudt Oslo kommune, er at den er for svak og variabel til at det er av interesse for Munchmuseet å innlemme den tilbudte gaven i sin samling».

En vanskelig sak

Styreleder Alfhild Skaardal i Oslo kommunes kunstordning forteller til Dagbladet at det har vært en vanskelig sak, men at avgjørelsen støtter seg til den kunstfaglige rapporten.

Den ble utarbeidet i fjor, og unntatt offentligheten.

- Denne saken har vært mye diskutert, ikke bare på dagens møte, men også tidligere, selv om den ikke har stått på dagsordenen. Den har vært krevende, men vedtaket vårt er enstemmig, sier Skaardal til Dagbladet.

- Vi takker pent nei

- Det er en samlet totalvurdering som ligger til grunn for vårt vedtak. Vi legger til grunn Munchmuseets kunstfaglige vurdering. Men det er til sjuende og sist byråden som skal avgjøre denne saken, sier Skaardal.

NYTT: Bildet med de to fattigjentene i vinterkulda, bak Haakon Mehren, dukket opp i fjor. Foto: Anders Grønneberg
NYTT: Bildet med de to fattigjentene i vinterkulda, bak Haakon Mehren, dukket opp i fjor. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Avdelingsdirektør Lise Mjøs for kunst i kulturetaten sier at det er sjelden kommunen får et så omfattende og raust tilbud.

Men ut fra det kunstfaglige og forvaltningsmessige hensynet takker likevel kulturetaten nei.

- Vårt faglige råd er å takke pent nei til gaven. Samlingen har ujevn kvalitet, og egner seg ikke for utplassering i for eksempel skoler, barnehager og sykehjem, skriver Mjøs i en sms til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!