- Kulturfolk må også levere

Siv Jensen mener statens pengesekk gjør kunstnerne slappe. Hun mener de må levere kultur folk vil ha, og betale for.

PARTILEDER: Siv Jensen mener kulturpolitikk bør være til for publikum, ikke kulturarbeiderne eller kunstnerne. Foto: Sondre Steen Holvik
PARTILEDER: Siv Jensen mener kulturpolitikk bør være til for publikum, ikke kulturarbeiderne eller kunstnerne. Foto: Sondre Steen Holvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- I Fremskrittspartiets handlingsprogram står det at «...publikums begeistring vil i stor grad være avgjørende for hvilke kunstformer som vil overleve.» Hva betyr det?

- Vi mener at kulturpolitikk i det store skal være til for publikum, ikke for kulturarbeiderne eller kulturformidlerne. Det finnes ordninger som gjør at man ikke trenger å prestere og levere og skape noe publikum vil ha, men man får likevel en sikker inntekt for å holde på. Det må være unntaket. Alle andre næringer og yrkesutøvere må faktisk levere.

Privatfinansiert Mange folkekjære og suksessfulle kunstnere i dag begynte med praktisk talt ingenting. Som Per Petterson, som skrev mange bøker som nesten ingen kjøpte før han slo igjennom?

- Det er kjempefint. Det er flott. Sånn er det med oss alle. Vi må øve for å bli gode. Enten vi skal bli gode kunstnere eller politikere, gode økonomer eller ingeniører. Det handler om erfaring.

Jensen sier det er publikumet som må bestemme hva som er god eller dårlig kultur, ikke politikerne.

- Det er ofte sånn at jo smalere noe er, jo mer oppmerksomhet får det, uten at publikum bryr seg en døyt om det. Det genererer massevis av midler, men det er ikke dermed sagt at det skaper engasjement hos publikum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer