- Kulturfolk må også levere

Siv Jensen mener statens pengesekk gjør kunstnerne slappe. Hun mener de må levere kultur folk vil ha, og betale for.

PARTILEDER: Siv Jensen mener kulturpolitikk bør være til for publikum, ikke kulturarbeiderne eller kunstnerne. Foto: Sondre Steen Holvik
PARTILEDER: Siv Jensen mener kulturpolitikk bør være til for publikum, ikke kulturarbeiderne eller kunstnerne. Foto: Sondre Steen Holvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- I Fremskrittspartiets handlingsprogram står det at «...publikums begeistring vil i stor grad være avgjørende for hvilke kunstformer som vil overleve.» Hva betyr det?

- Vi mener at kulturpolitikk i det store skal være til for publikum, ikke for kulturarbeiderne eller kulturformidlerne. Det finnes ordninger som gjør at man ikke trenger å prestere og levere og skape noe publikum vil ha, men man får likevel en sikker inntekt for å holde på. Det må være unntaket. Alle andre næringer og yrkesutøvere må faktisk levere.

Privatfinansiert
Mange folkekjære og suksessfulle kunstnere i dag begynte med praktisk talt ingenting. Som Per Petterson, som skrev mange bøker som nesten ingen kjøpte før han slo igjennom?

- Det er kjempefint. Det er flott. Sånn er det med oss alle. Vi må øve for å bli gode. Enten vi skal bli gode kunstnere eller politikere, gode økonomer eller ingeniører. Det handler om erfaring.

Jensen sier det er publikumet som må bestemme hva som er god eller dårlig kultur, ikke politikerne.

- Det er ofte sånn at jo smalere noe er, jo mer oppmerksomhet får det, uten at publikum bryr seg en døyt om det. Det genererer massevis av midler, men det er ikke dermed sagt at det skaper engasjement hos publikum.

Partilederen går ikke med på at et privatfinansiert og inntektsbasert kulturliv vil bli et fattigere et. 

- Vår måte å finansiere kulturen på vil gi mer penger og mye mer mangfold, sier hun.

Angsten
At FrP kutter i kulturbevilgningene over statsbudsjettet forteller Jensen er riktig. Hun vil heller blant annet gi kulturen og frivilligheten momsprivilegier og økt skattefradrag for private givere. Det mener hun samlet sett vil gi mer penger til kulturen.

JENSEN: - Det er publikum som skal bestemme hva som er god eller dårlig kultur, ikke politikerne, mener Siv Jensen. Foto Kristin Svorte
JENSEN: - Det er publikum som skal bestemme hva som er god eller dårlig kultur, ikke politikerne, mener Siv Jensen. Foto Kristin Svorte Vis mer

- Det finnes en angst i kulturlivet for FrPs kulturpolitikk. Hva tror du den kommer av?

- På den ene siden er det sikkert litt vår egen feil. Samtidig er det blitt skapt et inntrykk av at Fremskrittspartiet er mot kultur og at vi kutter. Det er ikke riktig, sier Jensen, og utdyper:

- Vi har et litt annet syn på hvordan vi skal tilføre kulturen og kulturlivet penger. Vi vil ikke ha et kulturliv der du har en kulturelite som er avhengige av å vise seg ved siden av kulturministeren for å være i vinden eller få tilgang på penger.

Da vil kulturen likevel samlet sett få en milliard mer, ifølge partilederen.

- Dette er ikke noe jeg påstår, dette har vi fått Finansdepartementet til å beregne. Da får du en armlengdes avstand mellom kulturlivet og politikken. Jeg forstår ikke hvorfor de to tingene må henge så tett sammen som de gjør i dag.

NRK
Det er en kjent sak at FrP vil fjerne NRK-lisensen. I Dagbladet for et par uker sida forklarte kulturpolitisk talsperson Øyvind Korsberg at man må finne mer «moderne måter å finansiere NRK på».

- Lisensen er noe man blir tvunget til å betale enten man ser på NRK eller ei. Da er det ikke brukerbetaling, men i realiteten en skatt eller avgift man må betale enten man bruker tilbudet eller ikke, sier Jensen.

- Gjelder det samme kriteriet her, at det som ikke klarer å begeistre og engasjere det store publikumet ikke har livets rett?

Fire kjappe

• Hva var din siste kulturopplevelse?
- Jeg var på premieren til Great Carlic Girls på Latter. Det var veldig bra. Det er imponerende at de har holdt på i 30 år og fortsatt har et fyrverkeri av et show.

• En bok du vil anbefalle alle å lese?
- Ayn Rand, «Kildens utspring». Jeg mener det er en bok man enten liker eller blir provosert av, eller litt av begge deler. Den pirrer intellektet ditt. Den tar utgangspunkt i liberalisme som fenomen og setter det inn i en historie.

• Hvem i kulturnorge fortjener mer oppmerksomhet?
- Det er mange som gjør. Noen får nok litt mer plass enn andre fordi de degger litt vel mye med kulturministeren.

• Spiller du noe instrument?
- Jeg spilte piano. Jeg var faktisk ganske god til det også da jeg var liten. Så tror jeg at det ble mer en plikt enn en glede, så jeg fikk de helt på vrangen. Men jeg skulle ønske at de gamle ferdighetene tilbake.

- NRK har et bredt spekter av program. Det er ingen tvil om at NRK vil være en stor og dominerende tv- og radiokanal i Norge i all overskuelig framtid. Jeg har ikke noe behov for å knekke ryggen på NRK. Det handler om hva som skal være basisfinansieringen.

Regjeringsmakt
FrP har lenge vært tydelige på at de ønsker å sitte i en ny regjering om det skulle bli et maktskifte i Norge til høsten. Jensen vil imidlertid ikke svare på om FrP ønsker seg Kulturdepartementet om de skulle få regjeringsmakt til høsten.

- Det hadde vært enkelt om vi skulle regjere på FrPs program, men her skal vi åpenbart regjere på et kompromiss. Da kan det være mange hensyn å ta når man skal ønske seg departementer.

KULTURMINISTEREN: Om FrP vil forsøke å ta over Kulturdepartementet etter Hadia Tajik til høsten vil ikke Siv Jensen avsløre. Foto: Lars Eivind Bones
KULTURMINISTEREN: Om FrP vil forsøke å ta over Kulturdepartementet etter Hadia Tajik til høsten vil ikke Siv Jensen avsløre. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer