Kulturformidleren M.B. Landstad

I morgen er det 200 år siden salmedikteren og folkevisesamleren Magnus B. Landstad ble født, og Otto Nes gir her en presentasjon av hans omfattende virke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

M.B. Landstad har hatt en solid posisjon i norsk kultur- og folkeliv. I første rekke er navnet knyttet til den salmebok som med visse revisjoner har vært brukt i den norske kirke fra 1870 til 1985. Det var hans ene store livsverk. Men før det hadde han gitt ut et annet viktig livsverk, «Norske Folkeviser», i 1853. Salmeboken fikk etter hvert nærmest en monopolstilling i kirken, til den ble erstattet av «Norsk Salmebok» i 1985.

Hans folkevisesamling fikk også en enestående posisjon, og er fremdeles gangbar vare, utgitt i uendret opptrykk av Universitetsforlaget i 1968. Ja, så sent som i 1988 skrev professor Olav Bø om «Norske Folkeviser»: «Til denne dag ei av dei viktigaste bøkene med og om norske folkeviser og folkemelodiar.»

Magnus Brostrup Landstad ble født 7. oktober 1802 i verdens nordligste prestegjeld, Måsøy i Finnmark. Slekten hadde sine røtter på gården Landstad i Verdal. Det var en meget gammel gård. De eldste opptegnelser om gården går tilbake til 1333, og den omtales i 1559 i «Norske Regnskaber og Jordebøger». I siste halvdel av 1700-tallet var Jon Landstad eier av gården. Sønnen Hans, født 1771, brøt med bonderekken og utdannet seg til prest. Han fikk sitt første kall i Måsøy i 1797. Året etter giftet han seg med Margrete Elisabeth Schnitler. I 1804 ble han prest i Øksnes i Nordland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer