Kulturhistorisk museum på Bygdøy

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DE SISTE UKENE

har det i media pågått en diskusjon om profilen på et nytt norsk nasjonalmuseum. Tanken om en slik institusjon ble reist av professor Magnus Rindal, og han skisserte et museum som skulle omfatte både Universitetets Kulturhistoriske Museer (UKM) og Norsk Folkemuseum. Museet skulle ligge i Bjørvika, midt i «gamle Oslo». Siden har blant annet professorene Bjarne Rogan, Arne Martin Klausen og direktør Egil Mikkelsen ved UKM fulgt opp med ulike synspunkter på hva slags profil et nasjonalmuseum skal ha. Her er mange kryssende tanker, til dels uklare, og som representant for Norsk Folkemuseum finner jeg grunn til å kommentere dem.

Betegnelsen Nasjonalmuseum tilhører en svunnen tid og må legges bort. Å legge en nasjonal målestokk på kulturhistorien er i dag avlegs, og som Bjarne Rogan viser i sitt innlegg, går utenlandske museer i helt andre retninger. Det gjelder naturligvis også Norsk Folkemuseum. Derfor er jeg imot Magnus Rindals tanke om å hente inn kulturhistorisk materiale fra andre deler av landet og samle det i hovedstaden, for på denne måten å skape et slags nytt nasjonalt monument. Dette materialet tilhører de museer som oppbevarer dem og bør selvsagt forbli hos dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer