I MILLIONTRØBBEL: Kilden i Kristiansand risikerer å måtte betale 294 millioner kroner til Skatteetaten. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet
I MILLIONTRØBBEL: Kilden i Kristiansand risikerer å måtte betale 294 millioner kroner til Skatteetaten. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / DagbladetVis mer

Kulturhusene kan være reddet

Hull i EU-lov kan gjøre Skatteetatens krav ugyldige.

(Dagbladet): Kulturhusene kan være redda.

Ifølge tidligere ESA-direktør Per Andreas Bjørgan finnes det betydelige unntak i EØS-loven som kan sørge for at Skatteetaten aldri får millionene de krever av opp mot 43 norske kulturhus. 

- Det er i hvert fall ikke er noe krav etter EØS-retten at loven må være slik at kommunen skal betale moms ved byggingen av kulturhus, sier Bjørgan, som også dekker temaet i en kronikk i Dagbladet

100 millioner euro Han er tidligere konkurransedirektør i ESA, og kjenner EØS-regelverket godt. Det er de samme reglene Skatteetaten nå bruker for å kreve norske kulturhus for millionbeløp, ettersom momsstøtta byggene går imot EU-lov. Men:

- Fra dette forbudet er det imidlertid en rekke unntak. Kort sagt så er investeringsstøtte for bygging av kulturbygg oppad begrenset til 100 millioner euro allerede forhåndsgodkjent og trenger ikke noen nærmere vurdering av ESA, sier Bjørgan videre.

Med dagens euro-kurs er det cirka 800 millioner kroner, hvilket kan bety at alle kulturhusene kan slippe pålegg, neppe vil noen av regningene overskride 300 millioner. 

- Norsk lov er problemet Leder i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Høyres Svein Harberg sier nyheten gjør arbeidet framover enklere. Han har gått i bresjen for at regjeringa må hjelpe de kriseramma kulturhusene.

- Dette er akkurat det vi har notert oss - at det er loven her hjemme som er problemet, i større grad enn EØS-loven. Vi mener at Skatteetaten allerede idag har en mulighet til å se på dette med nye øyne, sier han.

Mandag kritiserte han Arbeiderpartiet for å ha være skyld i momsskandalen. Den kritikken fastholder han.

- Arbeiderpartiet bestemte seg for at altfor mye av kulturhusenes virksomhet var konkurransevridende. Når de sier at det var opp til kulturhusene å tolke loven syntes jeg det er litt arrogant - Skatteetaten har jo brukt syv år på å forstå dette, sier han. 

- Er krisa nå avverga?

- Nei. Vi kan ikke blande oss inn i Skattekontorets saksbehandling, men jeg regner jo med at de også følger med på debatten i Dagbladet og andre steder, og at de registrerer hvilket politisk engasjement det er i saken. 

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø er også letta.

- Dette bare forsterker det våre rådgivere sier, nemlig at Skatteetaten har gått for langt. De tolket alle lover for strengt, sier hun. 

Hun sier rådgiverne Stavanger har engasjert sier det samme. 

- Må skille Skatteetaten svarer det er viktig å skille mellom norsk lov og EU-lov, og slår dermed fast at problemet ligger i norsk lovgivning.

- Det er viktig å skille mellom EØS sine regler for statsstøtte og kompensasjonsloven i saker om rett til momskompensasjon, svarer regiondirektør i Skatteetaten, Nina Schanke Funnemark

- Med andre ord kan en virksomhet kvalifisere for statsstøtte etter EØS sitt regelverk, men ikke ha rett til momskompensasjon, legger hun til.

Dermed er det trolig opp til norske politikere om kulturhusene skal reddes. De kan ettergi kravet fra Skatteetaten uten å risikere å bryte EØS-avtalen. 

JOBBET FOR EFTA: Per Andreas Bjørgan sier EØS-loven har store unntak for kulturhus. Foto: Regjeringen
JOBBET FOR EFTA: Per Andreas Bjørgan sier EØS-loven har store unntak for kulturhus. Foto: Regjeringen Vis mer