Kulturhusene kan være reddet

Hull i EU-lov kan gjøre Skatteetatens krav ugyldige.

I MILLIONTRØBBEL: Kilden i Kristiansand risikerer å måtte betale 294 millioner kroner til Skatteetaten. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet
I MILLIONTRØBBEL: Kilden i Kristiansand risikerer å måtte betale 294 millioner kroner til Skatteetaten. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kulturhusene kan være redda.

Ifølge tidligere ESA-direktør Per Andreas Bjørgan finnes det betydelige unntak i EØS-loven som kan sørge for at Skatteetaten aldri får millionene de krever av opp mot 43 norske kulturhus. 

- Det er i hvert fall ikke er noe krav etter EØS-retten at loven må være slik at kommunen skal betale moms ved byggingen av kulturhus, sier Bjørgan, som også dekker temaet i en kronikk i Dagbladet. 

100 millioner euro Han er tidligere konkurransedirektør i ESA, og kjenner EØS-regelverket godt. Det er de samme reglene Skatteetaten nå bruker for å kreve norske kulturhus for millionbeløp, ettersom momsstøtta byggene går imot EU-lov. Men:

- Fra dette forbudet er det imidlertid en rekke unntak. Kort sagt så er investeringsstøtte for bygging av kulturbygg oppad begrenset til 100 millioner euro allerede forhåndsgodkjent og trenger ikke noen nærmere vurdering av ESA, sier Bjørgan videre.

Med dagens euro-kurs er det cirka 800 millioner kroner, hvilket kan bety at alle kulturhusene kan slippe pålegg, neppe vil noen av regningene overskride 300 millioner. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.