Kulturhussjokk: Må betale 550 millioner kroner til staten

Kjempesmell for landets to største kulturhus. - Vi kommer aldri til å godta dette, sier ordføreren i Stavanger.

294 MILLIONER: Kilden i Kristiansand kostet 1,7 milliarder kroner da den sto ferdig. Nå får kommunen en regning på 294 millioner kroner til. Avsender? Skatteetaten. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet
294 MILLIONER: Kilden i Kristiansand kostet 1,7 milliarder kroner da den sto ferdig. Nå får kommunen en regning på 294 millioner kroner til. Avsender? Skatteetaten. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Kilden konserthus i Kristiansand og Stavanger konserthus har fått 550 millioner kroner i momsregning fra staten.

Skattemyndighetene fastholder prinsippet om at all virksomhet konserthusenes driver er å anse som økonomisk aktivitet i konkurranse med andre. Kristiansand og Stavanger har bygget sine signalbygg med momskompensasjon, og denne statsstøtta var ulovlig og konkurransevridende, ifølge skatteetaten. 

Pengene skal derfor tilbakebetales, krever myndigheten.

Onsdag fikk ordførerne i Stavanger og Kristiansand de endelige regningene for blemma: 550 millioner kroner, 294 av millionene sendes Kristiansand, mens Stavanger-ordføreren fikk en regning på 256 millioner.

- Vi kommer aldri til å godta dette kravet, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) til NRK.

- Dette var ikke som forventet. Jeg er skuffet over skatteetatens vurderinger i denne saken. Vi kommer til å jobbe både juridisk og politisk for å sørge for at Kultur-Norge ikke blir skadelidende på denne måten, istemmer ordfører i Kristiansand, Harald Furre (H). 

Begge ordførerne har tidligere varslet krig mot Skatteetatens vedtak, og ber nå politikerne komme dem til unnsetning. Om så ikke skjer, vil byene gå rettens vei. 

Kilden og Stavanger konserthus kostet henholdsvis 1,7 og 1,3 milliarder kroner å bygge. Ytterligere 41 kulturhus kan rammes av den nye håndhevingen av momsspørsmålet.