Kulturkamp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kampen utkjempes langs fire hovedakser: kultur, utdanning, utenriks og justis. Det er her de kulturradikales tanker har slått mest gjennom. Fire bøker kan, hver på sin måte, belyse denne problemstillingen.

Frp-koden: Hvorfor stemmer den norske arbeiderklassen Frp? Magnus Marsdals bok tar for seg dette tilsynelatende paradokset. «Frp-koden» bygger deler av sin analyse på sosiologen Bourdieus tanke om «kulturell kapital». Han analyserer hvordan en kulturell overklasse tar eierskap over sannhetene i et samfunn.

De kulturradikale hadde lite til overs for folk flests tradisjonstro og verdier. Resultatet var en nådeløs kamp mot hva som ble stemplet som «tradisjonelle» og «grumsete» meninger. Men når det gjelder innvandrerkulturer, så skal de bevares. Ja til hijab og koranskoler. Undertrykkende praksis, spesielt kvinneundertrykkelse, skal «respekteres» som kulturelle uttrykk – noe som aldri ville vært tilfelle hadde det vedrørt den norske kulturelle underklassen.

Da de som i sin hverdag kjente det multikulturelle samfunnet på huden – og som nesten alltid tilhørte den kulturelle underklassen – protesterte, fikk de beskjed om at deres meninger ikke var «stuereine» og således ikke hørte hjemme i offentligheten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.