Kulturkampen 2013 lanseres nå

Paneldebatt og opptredner på Kulturhuset i Oslo.

(Dagbladet): I kveld lanseres Kulturkampen 2013 på Kulturhuset i Oslo.

Kulturkampen er en kampanje blant kunstnere og kulturarbeidere for å beholde 1-prosents-målet i kulturpolitikken, og for en fortsatt rødgrønn regjering.

Allerede før årets kampanje dras i gang har initiativtaker Arnfinn Bjerkestrand samlet inn nesten 300 underskrifter fra både profilerte og uprofilerte kulturarbeidere og kunstnere.

I kveld lanseres altså Kulturkampen 2013. På arrangementet vil blant andre artistene Kaveh og Marthe Valle opptre. Det vil også bli paneldebatt med blant andre forfatter Tom Egeland og sjefsredaktør i Kagge forlag Tuva Ørbeck Sørheim i panelet.

Det vil også bli apeller ved kulturminister Hadia Tajik og nestleder i Kulturrådet og initiativtaker Arnfinn Bjerkestrand.

Les Geir Ramnefjells kommentar Kamp om Kulturkampen.

-Gjør livene våre rikere Arnfinn Bjerkestrand, nestleder i Kulturrådet og initiativtaker bak «Kulturkampen» åpner Kulturkampen 2013, og sier at statsbudsjettet handler om hva vi skal leve av, mens kulturen handler om hva vi skal leve for.

- Kampen om kultur handler om hvilket samfunn vi vil ha og hvilke verdier vi bygger dette samfunnet på. Så langt har over 700 undertegnet, og flere skal det bli, sa Bjerkestrand.

Også kulturminister Hadia Tajik er tilstede under lanseringen av Kulturkampen 2013 i kveld.

- Kultur er utrykk og meninger som gjør livene våre rikere og er med på å bevege demokratiet vårt, sa Tajik.

Også hun frykter de mulige forandringene i kulturlivets statlige støtte dersom det blir regjeringsskifte:

- Det kan bli sånn at de som har mest vil få mest, og vi mener at kultur er for viktig til at kommersielt potensial skal være den eneste viktige faktoren.

Kritisert Forfatter Tom Egeland er enig i Tajiks uttalelser:

- Det skal ikke bare være Jo Nesbø, eller mine bøker for den saks syld, som er synlige. Jeg er redd for at det vil bli sånn at den sterkeste hele tiden vinner.

Kulturkampen har av noen blitt kritisert for å være elitistisk, det er ikke forfatteren enig i.

- Jeg er en enkel gutt fra Grorud som skriver krimromaner, og føler meg ikke som noen del av en kulturelite. Det er ikke elitistisk å ville være for kunst og kultur. Det er en del av vår hverdag og vår virkelighet, sa Egeland.

MOBILISERER: Fra venstre: Nestleder i Kulturrådet Arnfinn Bjerkestrand, forfatter Tom Egeland, skuespiller Petronella Barker og forfatter Vidar Kvalshaug. Foto:Thomas Rasmus Skaug
MOBILISERER: Fra venstre: Nestleder i Kulturrådet Arnfinn Bjerkestrand, forfatter Tom Egeland, skuespiller Petronella Barker og forfatter Vidar Kvalshaug. Foto:Thomas Rasmus Skaug Vis mer