Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kulturkanon for folk flest

KANON: Dagbladets misforstår (med vilje?) Fremskrittspartiets forslag om norsk kulturkanon fredag 2. juni. Dagbladets kommentator Simen Ekern kunne like så gjerne ha skrevet kommentaren før han hadde lest vårt forslag, siden alt det han kommenterer handler om debatten i Danmark. FrPs forslag om en norsk kulturkanon skal være et utvalg verker som er ansett for å være de beste gjennom tidene. Altså en liste over de viktigste verk.FrPs forslag sikter mot en bred og folkelig debatt om Norges kulturarv. Gjennom et bredt, sterkt og folkelig engasjement vil ikke en kulturkanon bare være en liste, men hele debatten vil føre til økt interesse. Det viktigste er heller ikke den ferdige listen, men den brede, offentlige debatten. Gjennom debatten vil det bli belyst hva norsk kultur er og alt den inneholder.

I EN KANON SAMLER man det som er anerkjent og som er det beste og mest representative. En slik kanon kan brukes som en innføring i et område eller som et utgangspunkt for vurdering av andre verk. For de som ønsker å orientere seg og lære noe nytt vil en kulturkanon utgjøre en verdifull inngangsport til den norske kulturen.Ved å skape debatt og ved å fastslå hva som er de viktige hjørnesteinene i den norske kulturarv, styrker og vedlikeholder vi denne arven. Norsk kultur har en sterk base, men den må vedlikeholdes og holdes levende. Kulturarven er for viktig til å gå i glemmeboken.

EKERN SYNES DET er tannløst at FrP ikke lanserer våre egne ideer om hva som fortjener en plass på listen. Dermed avslører han sitt eget «ovenfra-og-ned»-syn på kulturen. Poenget med en kulturkanon er at det er folket selv som skal avgjøre hva den skal inneholde. Personlig har jeg mange ideer om hva som burde stå på listen, men jeg vil helst høre hva andre har å si føre jeg eventuelt lanserer mine favoritter.Med en norsk kulturkanon har vi muligheten til å styrke norsk arkitektur, billedkunst, design og kunsthåndverk, foto og journalistikk, film, litteratur, musikk, scenekunst, barnekultur og matkultur. Dette koster ikke mye penger og vil kunne bli et samlende prosjekt som alle burde ønske velkommen. Også Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling