Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kulturkjendisene kjøper Smuget

Med kulturkjendisenes hjelp skal kjendisstedet Smuget gjenoppstå som et blomstrende kulturhus. Thomas Giertsen, Otto Jespersen, Jan Eggum, Ingvar Ambjørnsen og «Big Brother»-sjef Lasse Hallberg er blant stedets nye eiere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist torsdag så 853000 nordmenn Thomas Giertsen og Otto Jespersen i TV2s nye storsatsning «Torsdagsklubben» - direkte fra Smuget. Gjennom «Torsdagsklubben» skaffer de to entertainerne massiv PR til utestedet som de selv er medeiere i.

Giertsen og Jespersen er en del av den nye kjendiskonstellasjonen som har investert penger i det velkjente kjendisstedet i Rosenkrantz\' gate i Oslo. Giertsen-manager Knut Skodvin har fått med seg et knippe høyt profilerte kulturpersonligheter inn på eiersiden. Skodvins selskap Stageway Teater er sammen med folkene bak Stavanger-stedet Café Sting nye hovedeiere av Smuget.

Fem mill. i egenkapital

Av den totale aksjekapitalen på fem millioner kroner i Smuget Invest har Thomas Giertsen, Otto Jespersen, forfatter Ingvar Ambjørnsen og artist Jan Eggum gått inn med 100000- 150000 kroner hver. Thomas Giertsen er også inne som styremedlem i Smuget Invest AS.

- Giertsen har lyst til å være med. Han representer en del av kulturlivet som vi ønsker at den nye utgaven av Smuget skal speile, sier Terje Vallestad, Smugets nye daglige leder.

Også «Big Brother»-produsent Lasse Hallberg har spyttet inn penger i Smuget. Hallberg er inne både som privatperson og gjennom et tv-produksjonsselskap.

Kreative eiere

Om de høyprofilerte eierne sier Vallestad følgende:

- Tanken er å involvere folk som er interessert i litt mer enn sin egen kunst. Vi vil dra disse eierne inn i kreative debatter og få dem til å kaste ball. De kan bli en ressurs for Smuget.

Stavanger-mannen bak populære Café Sting er Smugets nye daglige leder.

Det er ikke bare kulturprofilen som teller for Smugets nye eiere. Ifølge foretaksregisteret i Brønnøysund er formålet til Smuget Invest å investere i restaurant- og underholdningsvirksomhet.

- Det er klart vi skal tjene penger. Det er derfor vi holder på, sier Knut Skodvin.

Solgte i desember

Det er over to år siden Smugets grunnlegger og mangeårige eier, Eva Mellquist, varslet at hun ønsket å selge etablissementet. Lenge så det ut til at selskapet som driver Oslo-kafeene Fru Hagen og Dattera til Hagen skulle få tilslaget. Men fra april i fjor begynte Mellquist å forhandle med eierne av Café Sting i Stavanger, Terje Vallestad og Knut Juvet. De to fikk med seg Stageway Teater, der Knut Skodvin er største eier sammen med Arne Svare, kjent manager for Sissel Kyrkjebø, Morten Abel og Lene Marlin.

Rett før jul ble salget av Smuget gjennomført. Skodvin vil overfor Dagbladet ikke gå inn på kjøpesummen, men det er på det rene at å drive Smuget er lukrativt. Likningen for Frogn kommune viser at Mellquist allerede før salget satt med en formue på 21 millioner kroner. Mellquist er heller ikke helt ute av Smuget. Hun er blant investorene i nyopprettede Smuget Invest AS.

Utvider kulturbegrepet

De nye Smuget-eierne har store planer for dinosauren blant Oslos utesteder.

- Det skal bli et skikkelig kulturhus. 1. mars åpner vi den nye storsalen, tidligere kjent som Storm P, med et Otto Jespersen-show. Det blir en helt ny teater-, revy- og kabaretscene med 372 sitteplasser. Vi får også to andre scener på huset, forteller Vallestad.

<> Smuget <>
  • En av Europas største musikkklubber (600- 700 musikkarrangementer i året).
  • Åpnet i 1985 med lokaler i Kirkegata 34.
  • Flyttet til Rosenkrantz\' gate 22 i 1992, utvidet i 1994.
  • Bruksarealet er over 1000 kvm.
  • <>Fem avdelinger med tre scener, sju barer, restaurant- og kaféavdeling og diskotek.

I Stavanger er han kjent for sine litteratur-, hvitløk- og erotikkfestivaler.

- Vi skal utvide kulturbegrepet, ha eksperimentelle ting, ta opp politiske temaer, ha galleri og arrangere ting for barn. I tillegg gir vi ikke slipp på musikken som Smuget er kjent for, reklamerer Vallestad.

Etter å ha vært et av Oslo mest populære utesteder siden åpningen i 1985, gikk det nedover med Smugets omsetning i fjor.

- Smuget hadde en nedoverbakke i fjor, men nå skal vi igjen skape et levende sted, sier Terje Vallestad.

<> Hva skjer på Smuget? <> Hva skjer? Svaret finner du på Dagbladet.no/manual
INN I SMUGET 3: Trubadur Jan Eggum.
INN I SMUGET 4: Humorist Thomas Giertsen.
INN I SMUGET 1: Humorist Otto Jespersen.
INN I SMUGET 2: Forfatter Ingvar Ambjørnsen.
Hele Norges coronakart